A Magyar Helsinki Bizottság is bekerült a Vaclav Havel egykori cseh elnökről elnevezett emberi jogi díj három jelöltje közé – közölte az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE).

A tájékoztatás szerint az emberi jogok területén végzett munka elismeréséül alapított díj magyar jelöltje, a Magyar Helsinki Bizottság az emberi jogok területén széles körű tevékenységet folytat, különös tekintettel az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférésre, valamint a menedékkérők, a menekültek és a hontalanok jogaira.
    

A jelöltek között van még az osztrák jezsuita, Georg Sporschill, aki – mint írták – életét a legkiszolgáltatottabbak szolgálatának, különösen a gyermekek gondozásának szentelte.  A harmadik jelölt Murat Arslan, 2016-tól fogva tartott török bíró, aki minden körülmények között kiállt az igazságszolgáltatás függetlensége mellett.
    

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése a cseh kormány támogatásával 2013-ban alapított emberi jogi díjával olyan embereket vagy szervezeteket jutalmaz, akik kiemelkedő erőfeszítést tettek az emberi jogok védelmében.
    

A díjat a parlamenti közgyűlés soron következő plenáris ülésén, október 9-én adják át.