A törvények szigorítását kérte az olasz kormánytól Virginia Raggi római főpolgármester azután, hogy az utóbbi tíz nap alatt három nőt erőszakoltak meg az utcán az olasz fővárosban.

Virginia Raggi kijelentette, az olasz kormánynak azonnal lépnie kell, és rendkívüli jogszabályok bevezetésével biztosítania a nők védelmét. A római főpolgármester az utcai videó-kameráknak, valamint a járőröző rendőrök számának emelését szorgalmazta mindenekelőtt Róma külvárosi negyedeiben. A politikus “rendkívüli törvények” elfogadását követelte, de részletekbe nem bocsátkozott ezek tartalmát illetően.
    

Az utóbbi tíz napban három nőt erőszakoltak meg Róma utcáin. Szeptember 9. hajnalán egy 23 éves finn turistalányt bántalmazott és erőszakolt meg egy fiatal bangladeshi férfi, aki humanitárius menekültként tartózkodott Olaszországban. A nemi erőszak a Termini-pályaudvar közelében történt. A férfit néhány órával később elfogták. Néhány nappal később egy belga turistalány tett feljelentést egy izraeli férfi ellen, aki éjszaka Róma belvárosában, a Capitolium-domb lépcsőin akarta megerőszakolni. 
    

Hétfő hajnalban a központi Villa Borghese-parkban egy taxis sietett egy 57 éves német nő segítségére. A nő meztelen volt, keze háta mögött összekötözve. Megerőszakolták és kirabolták, sokkos állapotban szállították kórházba. Beszámolója szerint egy fiatal, valószínűleg kelet-európai férfi támadt rá. A Villa Borghese parkjában éjszaka tucatnyi hajléktalan talál éjszakai szállásra, közöttük keresik az elkövetőt. A német nő is hat hónapja Róma utcáin aludt, minden nap más helyen. 
    

Ezt megelőzően júniusban a dél-olaszországi Leccében egy svéd egyetemista lányt erőszakolt meg egy szenegáli férfi.  Augusztus 25. éjszakáján egy lengyel turistapárra támadt rá migránsok csoportja. A férfit súlyosan bántalmazták, a nőt csoportosan megerőszakolták, majd egy perui prostituáltat is megerőszakoltak. Ezután Firenzében két ittas amerikai egyetemista lányt erőszakolt meg két olasz csendőr. A legutolsó eset kedden a szicíliai Catania közelében történt, ahol egy olasz férfi megerőszakolt egy éjszakai elsősegélyponton dolgozó orvosnőt. 
    

Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője Facebbok-profilján “kémiai kasztrációt, börtönt és kényszermunkát” sürgetett a nemi erőszakot elkövetőkre. 
    

Olaszországban az év eleje óta mintegy 2400 nemi erőszakot követtek el. A felmérések szerint minden tíz ilyen esetből hatot olaszok, négyet olaszországi migránsok követnek el.