Az Európai Unió rendületlenül támogatja Irak egységét, szuverenitását és területi integritását, ezért kerülni kell a szeptember 25-ére tervezett kurd függetlenségi népszavazáshoz hasonló, kontraproduktív és egyoldalú cselekedeteket – szögezte le Federica Mogherini, EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Közleményében Mogherini hangsúlyozta: elismeri, hogy a bagdadi központi kormány és az iraki kurd autonóm terület vezetése között vannak rendezetlen ügyek, ezeket azonban békés és építő jellegű párbeszéd, konszenzus útján kell megoldani, az ország alkotmányának tiszteletben tartásával.
    

Az Európai Unió üdvözli az ENSZ kezdeményezését a párbeszéd előmozdításáról – közölte.
    

Az észak-iraki Kurdisztán parlamentje múlt pénteken hagyta jóvá, hogy szeptember 25-én népszavazást tartsanak a függetlenségről három kormányzóságban és a kurdok ellenőrzése alatt álló területeken. 
    

A bagdadi parlament viszont felhatalmazta a kormányt, hogy minden eszközzel védje meg az ország egységét, a legfelsőbb bíróság pedig felfüggesztette a függetlenségi népszavazást, mert több beadvány is érkezett a testülethez a referendum alkotmányossági vizsgálatát kérve.
    

A referendum kiírása komoly tiltakozást váltott ki a nemzetközi porondon. Az iraki kormány mellett Törökország, Irán és Szíria vezetői is határozottan ellenzik a függetlenséget, attól tartva, hogy az Irakon kívül is megerősítené a kurd szeparatista törekvéseket. A népszavazást az Egyesült Államok sem támogatja, mondván, az csak elvonná a figyelmet az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcról.