Magyarellenes megnyilvánulások miatt bírságolt meg a román országos audiovizuális tanács két román hírtelevíziót, amelyeket a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelentett fel.

A tanács közleménye szerint a Realitatea TV-t 85 ezer lejre (5 millió 780 ezer forint), a B1 hírtelevíziót 20 ezer lejre (1 millió 360 ezer forint) bírságolták, mert megsértették az audiovizuális törvény, valamint az audiovizuális kommunikáció tartalmáról rendelkező szabályzat több cikkelyét, amelyek egyebek mellett a pártatlan, a kiegyensúlyozott és a jóhiszemű tájékoztatás kötelezettségére vonatkoznak.
    

A hírtelevíziók akkor sugároztak magyarellenes megnyilvánulásokat tartalmazó hír és beszélgető műsorokat, amikor az RMDSZ június közepén tárgyalásokat folytatott a román Szociáldemokrata Párttal (PSD) a szövetség esetleges kormányba lépésének feltételeiről.
    

Az RMDSZ vezetői szerint a média által teremtett magyarellenes hangulat nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a PSD végül visszalépett a tárgyalásoktól, és nem vállalta azoknak a törvényeknek az elfogadását, amelyek egyebek mellett bővítették volna az anyanyelvhasználatot a közigazgatásban a nemzeti kisebbségek számára, illetve a március 15. hivatalos ünneppé vált volna Romániában.
    

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta: a manipuláció és a nacionalista propaganda magasiskoláját művelte a média, amely mélyen sértette a magyar közösséget, ezért kértek jogorvoslatot. 
    

Az RMDSZ akkor feljelentést tett a diszkriminációellenes tanácsnál Traian Basescu volt román elnök ellen is, aki támadta a magyarság ünnepét, március 15-ét. Basescu egyebek mellett kijelentette, a romániai magyarokat “senki nem akadályozza meg, hogy Budapesten ünnepeljenek, ahol ingyen kapnak enni és inni”. Ebben az ügyben a diszkriminációellenes tanács még nem hozott döntést.