Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. február 8. péntek | Regisztráljon most!

Őrizetbe vették az ukrán jogásznő feltételezett gyilkosát - Nozdrovszka halála társadalmi és politikai vihart kavart Ukrajnában

2018.01. 9. Jogi Fórum / MTI

Az ukrán hatósások őrizetbe vettek egy személyt, aki alaposan gyanúsítható azzal, hogy ő ölte meg Irina Nozdrovszka jogásznőt és jogvédő aktivistát a múlt év végén - jelentette be hétfőn Szerhij Jarovoj belügyminiszter-helyettes, anélkül, hogy megnevezte volna az illetőt.

A 38 éves jogásznőt - akinek halála komoly társadalmi és politikai vihart kavart Ukrajnában - több késszúrással gyilkolták meg Kijev környékén. Holttestét egy folyóban találták meg három nappal eltűnése után, január 1-jén. 

A hatóságok egyelőre nem közöltek részleteket. Arszen Avakov belügyminiszter a Facebookon közzétett bejegyzésében azt ígérte, hogy kedden adnak részletes tájékoztatást. Ajder Muzsdabajev újságíró, az ATR krími tatár televízió egyik műsorvezetője közben a Facebookon arról számolt be, hogy a nyomozásban részt vevőktől származó információi szerint az őrizetbe vett személy annak a férfinak a közeli rokona, aki 2015-ben Nozdrovszka lánytestvérének halálát okozta egy autóbalesetben. A jogásznő érte el, hogy a férfit börtönbüntetésre ítéljék a baleset okozása miatt, azóta ő és hozzátartozói több fenyegetést kaptak az elítélt családjától, aki egyébként egy befolyásos bíró rokona. 

A hatóságok a nyomozás során elsődlegesként vizsgálták indítékként ezt a verziót, továbbá Nozdrovszka egyéb - jogászként, aktivistaként végzett - tevékenységét. Felvetődtek még egyéb verziók is, ezek közül a nemi erőszakot mint indítékot az orvosszakértői vizsgálat eredménye után elvetették.

Kapcsolódó cikk:

Politikai üggyé vált egy jogásznő meggyilkolása Ukrajnában - A külügyminiszter is szót emelt a nők védelmében

  • kapcsolódó anyagok
BŰNÜGY
UKRAJNA