Ahol a járulékot fizeti valaki, ott jogosult az ellátásra – ezzel utasította el a foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős uniós biztos a hvg.hu-nak nyilatkozva az osztrák kormánynak azt a javaslatát, hogy csökkentsék az Ausztriában munkát vállaló külföldi állampolgárok nem Ausztriában élő gyermekei után járó családi pótlékot az adott országban szokásos szintre.

Marianne Thyssen pénteki budapesti tárgyalásai után a portálnak azt mondta, ilyen típusú indexálás nem szerepel az Európai Bizottság javaslatai között sem. 

A cikk szerint ugyanakkor azoknak csalódniuk kell, akik azt várják, hogy a brüsszeli testület közbelép, mielőtt az osztrákok csökkentik a magyar dolgozóknak kiutalt juttatást. “A jelenleg az osztrák parlament előtt levő javaslat elfogadása esetén megvizsgáljuk azt, és ha nem felel meg az uniós szabályoknak, annak megfelelően reagálunk” – mondta a hvg.hu kérdésére a biztos.

 A cikkben felhívták a figyelmet: Marianne Thyssen tavaly Budapesten hasonló véleményt fogalmazott meg az indexálással kapcsolatban. Akkori nyilatkozata alapján – fűzték hozzá – arra lehet számítani, hogy kötelezettségszegési eljárás indul, amely akár az Európai Bíróságig is eljuthat. Jelezték: kérdés, hogy ez meddig tart, és ha a bíróság megsemmisíti az osztrák szabályozást, visszakaphatják-e az érintettek az elveszett pénzt.