A menekültek radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője a 21. európai rendőrségi konferencián, Berlinben. Holger Münch előadásában kiemelte, hogy az “iszlamista fenyegetettségi potenciál” folyamatosan növekedik Németországban, és az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet szíriai és iraki befolyásának csökkenése nem javított a helyzeten.

Németországból 970-en utaztak a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak az IÁ-hoz, és azzal kell számolni, hogy sokan visszatérnek – mondta a legszélesebb nyomozati jogkörű német rendőri szervezet vezetője, rámutatva, hogy az IÁ propagandája már alig érzékelhető, de kialakult egy hálózat, amely támogatja a terrorcselekményre hajlandó szélsőségeseket. 

A szélsőséges iszlamizmus Németországban leginkább elterjedt irányzata, a szalafizmus híveinek száma elérte a 11 ezret, és 743 ember szerepel az iszlamista indíttatású terrorcselekmény elkövetésére hajlandóként számon tartott személyek listáján, ami több mint ötszörös növekedés az öt évvel korábbi 139-hez képest. További 454-en az úgynevezett releváns személyek körébe tartoznak, ahová azokat sorolják be, akik hajlandóak közvetlenül támogatni merényletek elkövetőit.

A radikalizálódás kockázata különösen a menekültek körében magas – mondta Holger Münch. A menekültek főként akkor sodródhatnak a szélsőségesek közé, ha “nem válnak valóra álmaik” Németországban – tette hozzá.

Németországban legutóbb 2016 decemberében volt iszlamista terrortámadás, az elkövető egy elutasított tunéziai menedékkérő volt, aki egy berlini karácsonyi vásáron gázolásos merényletet követett el egy lopott kamionnal. A támadásban 12 ember meghalt, több mint 70-en megsebesültek.