Idegengyűlölő kijelentésekért és etnikai gyűlöletszításért 30 ezer lejre (2 millió forint) bírságolta a román médiahatóság a B1 hírtelevíziót kedden, Radu Banciu műsorvezető magyarellenes kijelentései miatt.

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) most a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat egyik tagjának panasza nyomán vizsgálta meg a B1 csatorna – magyarellenes uszításban visszaesőnek számító – Lumea lui Banciu (Banciu világa) című egyszemélyes műsorának tavaly szeptember 19-i kiadását, amelyben a műsorvezető azért intézett kirohanást a diszkriminációellenes tanács és Benkő Erika parlamenti képviselő ellen, mert felelősségre vonták egy korábbi magyarellenes hangulatkeltése miatt – tájékoztatott Borsos Orsolya, a testület tagja.

A bírságolásról közölt médiabeszámolók szerint a műsorvezető a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jogvédelmi szolgálatát vezető háromszéki képviselőt azzal gyanúsította, hogy bizonyára magyar kém, mert különben egy románul helytelenül fogalmazó ember szerinte nem lehetne a bukaresti parlament tagja. Banciu állítólag azt is kifejtette: ha Székelyföldön autonómia lesz, akkor a magyarok szögesdróttal próbálják majd a románokat távol tartani, kilyukasztják a románok autóinak a kerekeit, a románok pedig nem mernek majd románul beszélni, mert félni fognak, hogy felakasztják őket.

Az eset annak a magyarellenes médiakampánynak a része, amelyet tavaly augusztusban indított el a Militianul álnevet használó videoblogger, aki azt bizonygatta, hogy románsága miatt nem szolgálták ki a nemzetközi áruházlánc székelyudvarhelyi áruházának a kültéri grillezőjében.

A CNA januárban megállapította, hogy Banciu már az augusztus 31-i adásban is kimerítette az etnikai gyűlöletkeltés fogalmát, amiért a csatornát 12 500 lejre bírságolták. A mostani második bírságnál azt is figyelembe vették, hogy a csatorna egy éven belül több ízben megsértette az audiovizuális törvény etnikai gyűlöletszításra vonatkozó előírását, ezért a mostani bírság már több mint duplája az elsőnek – magyarázta Borsos Orsolya.

Az országos média által tavaly augusztusban felkapott, magyarellenes közhangulatot gerjesztő kisfilm készítőjéről az erdélyi magyar sajtó azóta kiderítette: a rejtett kamerás felvételt a nyitás előtt készítette, előzőleg pedig többször is provokálta a románul egyébként tényleg nem beszélő eladót, aki viszont nem románsága miatt nem szolgálta ki őt, hanem azért, mert még nem működött a pénztárgép.