Június 10-től 75 százalékos kedvezménnyel fognak utazni a vasúton és az autóbuszokon a cseh diákok és a nyugdíjasok – így döntött kedden az ügyvezető cseh kormány.

Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök a Twitter közösségi portálon azt írta, hogy a döntés a 26 éven aluli diákokat és a 65 éven felüli nyugdíjasokat érinti. “A hat éven aluli gyermekek továbbra is ingyen utazhatnak mindenütt, míg az egészségkárosultaknak megmaradnak az eddigi kedvezményeik” – tette hozzá Babis.

A kedvezményes jegyvásárláshoz elég lesz a személyazonossági igazolvány felmutatása.

Az államkasszát a kedvezményes utazás biztosítása évente 5,83 milliárd koronával (mintegy 70 milliárd forinttal) terheli meg. Az idei költségvetési kiadást 3,26 milliárd koronára becsülték, s azt a kormány pénzügyi tartalékából biztosítják.

Ugyanakkor a személyszállító vállalatoknak lehetőségük lesz arra, hogy bizonyos járatokon ne engedélyezzék a kedvezményes utazást. Ennek különböző okai lehetnek, például a járatok túlterheltsége. 

Dan Tok cseh közlekedési miniszter becslése szerint azonban az ilyen járatok várhatóan az összes járatnak mindössze néhány százalékát fogják alkotni. Várható esetként a Prága-Bécs közötti gyorsvonatokat vagy a Prága környéki helyi érdekű vasutat említette.

A jobboldali pártok szerint a kormány döntése koncepciótlan és mindössze a választók megnyerésére szolgál. Zbynek Stanjura, a Polgári Demokratikus Párt frakcióvezetője szerint az ingyen vonatok és autóbuszok Szlovákiában sem váltak be, s az emberek többsége a zsúfolt vonatok helyett állítólag inkább a volán mellé ül.

A kormány döntését azzal indokolta, hogy a kedvezményekkel azokat az embereket szeretné segíteni, akiknek alacsonyabb a jövedelmük.