A kormány kiemelt célja az igazságszolgáltatásban is, hogy a feladatellátáshoz méltó környezet kialakítását segítse – hangoztatta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Egerben, a felújított Törvényház átadásán.

A teljesen megújult 110 éves épület is szerves része annak a folyamatnak, ami a feltételrendszer megteremtését szolgálja az igazságszolgáltatásban – mondta Völner Pál.

Az Egri Törvényszék felújított épületének belső udvara az átadás napján, 2018. április 3-án. – Fotó: Komka Péter / MTI

Kitért arra is, hogy az elmúlt években nemcsak a tárgyi, hanem a személyi feltételek is javultak. Duplájára emelkedtek a bírói illetmények, de sikerült megoldani az egyéb bírósági, ügyészségi alkalmazottak illetményének mintegy 30 százalékos növelését is – fűzte hozzá.

Völner Pál elismerését fejezte ki azoknak a bíráknak, ügyészeknek, akik – alkotmányos dialógus keretei között – részt vettek az elmúlt évek nagy jogalkotói feladatainak megvalósításában.

Hangsúlyozta, hogy az alaptörvény garantálja a bírák függetlenségét. A bíró csak a törvényeknek van alárendelve, azokat szabadon értelmezheti – mondta az államtitkár.

Az Egri Törvényszék felújított épületének esküdtszéki terme az átadás napján, 2018. április 3-án. – Fotó: Komka Péter / MTI

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az építők munkáját méltatta, akik megőrizték a 110 éves palota értékeit, ugyanakkor a modern kor kihívásainak is megfeleltek a kivitelezés során.

Az OBH elnöke szerint az épületben példaértékűen jelennek meg a 21. századi igazságszolgáltatás bizonyos elemei. Ezek között említette az ügyfélközpontot, valamint azt a projektet, amely függetleníti a tér és idő korlátaitól az igazságszolgáltatást, illetve a létrehozott hatalmas érték vagyonvédelmét.

Polt Péter legfőbb ügyész a bírói és ügyészi szervezetek együttműködését méltatta. Fontos eleme az alaptörvénynek, hogy az ügyészséget az igazságszolgáltatás részeként határozza meg – tette hozzá.

Handó Tünde, az OBH elnöke, Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Nyiri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke az Egri Törvényszék felújított épületének átadásán – Fotó: Komka Péter / MTI

A bírák és ügyészek közötti együttműködés képzésben, valamint a jogpolitika stratégiai elemeinek kidolgozásában érhető leginkább tetten a legfőbb ügyész szerint.

Az 1908-ban átadott és 110 évvel később, két és féléves munkával felújított Törvényház épületét az átadási ünnepségen Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg; a szalagot Nyiri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke és Szalóki Zoltán Heves megyei főügyész vágta át Völner Pál társaságában.