Újabb menekültügyi szigorításra készül a német kormány, egy szerdai sajtóértesülés szerint ezúttal az oltalmazottak családegyesítési lehetőségének további korlátozását tervezik.

A beszámoló szerint a volt bajor miniszterelnök, Horst Seehofer vezette szövetségi belügyminisztériumban elkészült az oltalmazottak családegyesítése körüli kérdéseket rendező jogszabálytervezet, és elkezdődött a tárcaközi egyeztetés, amelynek végén a javaslatot a kormány a törvényhozás elé terjeszti.

Az elképzelés szerint az új szabályok augusztusban lépnek majd életbe, és a korábbi rendszerhez képest kevesebb lehetőséget biztosítanak az oltalmazottaknak családjuk németországi egyesítésére. A Madsack médiacsoport regionális lapjai közös szerkesztőségéhez (RedaktionsNetzwerk Deutschland – RND) eljutott tervezetben az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) koalíciós szerződése alapján rögzítették, hogy havonta legfeljebb ezer ember költözhet be az országba az oltalmazottak családegyesítése révén. Számukra biztosítják a legális bevándorlás lehetőségét egy vízum formájában, amelyet a külképviseletek állítanak ki.

A családegyesítés lehetősége kizárólag a házastársakra és a kiskorú gyermekekre vonatkozik, és csak azokra a házasságokra, amelyeket a kérelmezők hazájában kötöttek. A tervezet szerint meg lehet tagadni a Németországba költözés lehetőségét mindazok esetében, akik rokonai Németországba visszatérő dzsihadistáknak, terrorista cselekmény elkövetésére hajlamosnak tartott közveszélyes személyeknek, gyűlöletet terjesztő egyházi személyeknek vagy betiltott egyesületek vezetőinek. Továbbá meg lehet tagadni a családegyesítést mindazon oltalmazottak esetében is, akik szociális támogatásra szorulnak rokonaik eltartásához.

A koalíciós szerződés szerint a 180 ezer és 220 ezer közötti sávban kell tartani a menekültügyi rendszerben évente befogadott emberek számát, és ebbe beletartozik az a havonta legfeljebb ezer fő is, akik az oltalmazottak családegyesítése révén érkeznek az országba.

Németországban nagyjából 250 ezer oltalmazott él. Oltalmazott státuszt az a menedékkérő kaphat, aki nem felel meg a menekült jogállás feltételeinek, de nem lehet visszaküldeni a hazájába, mert halálbüntetés, üldöztetés, embertelen bánásmód fenyegetné. Családegyesítési jogukat 2016 elején felfüggesztették két évre, hogy elkerüljék a menekültügyi rendszer túlterhelődését. Az idén februárban a szövetségi parlament (Bundestag) úgy döntött, hogy nem állítják vissza a régi rendszert, hanem július végéig érvényben marad a családegyesítési jog felfüggesztése. A belügyminisztérium ezt a köztes állapotot kívánja megszüntetni az új szabályokkal.