A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az elmúlt években eredményes felderítő munkát végeztek – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési igazgatósága kutyakiképző központjában.

A miniszter a sikeres vizsga tanúsítására oklevelet adott át a kutyákat kiképző pénzügyőröknek.

Nemzetközi szinten egyedülálló tudásúak a NAV szolgálati kutyái – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Varga Mihály elmondta, a NAV-nál 37 eb teljesít szolgálatot, a felderítő kutyák az elmúlt évben félmilliárd forint értékű illegális cigarettát, több százmillió értékű kábítószert jeleztek, a jövőben pedig már nagyobb értékű elrejtett készpénzt is képesek lesznek megtalálni. Az ezekkel a képességekkel rendelkező kutyák nemzetközi szinten egyedülálló tudásúak – közölte.

A vámhivatal felderítő munkájáról a nemzetgazdasági miniszter elmondta, a 2015-ben bevezetett elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) az elmúlt években nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország közútjain kevesebb csempészáru jelent meg. A magyar rendszer iránt jelentős külföldi érdeklődés mutatkozik – tette hozzá.

A gazdaság további fehérítését szolgálja az online kassza, továbbá az elmúlt hónapokban előkészítették az élet- és italatomaták bekötését a NAV-hoz, minden élet- és ital automata július elsejét követően adatot szolgáltat az adóhivatalnak – mondta a miniszter.

A NAV szolgálati kutyája vizsgázik a NAV Bevetési Igazgatósága Kutyakiképző Központjában a főváros IX. kerületében 2018. április 5-én. – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Varga Mihály hangsúlyozta, a NAV munkáját polgárbarát, szolgáltató szemlélet jellemzi, első körben az észlelt nem szándékos jogsértés esetén nem feltétlen büntet, hanem figyelmeztet, tájékoztat, informál.

A nemzetgazdasági miniszter rámutatott, hogy a NAV-nál bevezetett több intézkedés példaértékű lehet más országok számára is, hiszen nemcsak az ekáer iránt érdeklődnek, figyelemmel kísérik a kis- és középvállalkozásokat segítő mentorálási programot, az ellenőrzéseket előre jelző adótraffipaxot, az elektronikus, papírmentes ellenőrzést, továbbá a felderítő kutyák munkáját.