Ősszel kezdődhet újra a Budaházy-ügy tárgyalássorozata a Fővárosi Az ügyet az új Be. alapján “egyesbíró” fogja tárgyalniTörvényszéken – közölte a bíróság kedden.

A terrorcselekmény bűntette miatt Budaházy György és 16 társa ellen indult büntetőügy iratai – miután a Fővárosi Ítélőtábla a korábbi elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte – az elmúlt héten érkeztek vissza a Fővárosi Törvényszékre.

A büntetőeljárásról szóló, július 1-jén hatályba lépett új törvény rendelkezései értelmében az ügyet – bírói tanács helyett – a törvényszék egy büntetőbírája “egyesbíróként” fogja tárgyalni.

A Fővárosi Törvényszék vezetése az eljáró bírót egyéb ügyei egy része alól szükség esetén tehermentesíti, elősegítve ezzel az eljárás minél gyorsabb befejezését – tették hozzá.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla még áprilisban helyezte hatályon kívül az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra utasított a terrorcselekménnyel és más bűncselekményekkel vádolt Budaházy György és társai ügyében.

A vád szerint a Budaházy György által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni az akkori, szocialista-szabaddemokrata kormány politikáját és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban, például Molotov-koktélos támadásokat követtek el a kormányzó pártok, illetve kormánypárti politikusok ingatlanjai ellen. A vádlottak javarészt tagadták bűnösségüket.

A Fővárosi Törvényszék 2016 nyarán első fokon, nem jogerősen tizenhárom év fegyházra ítélte terrorcselekmény, testi sértés, kényszerítés miatt az elsőrendű vádlottat, Budaházy Györgyöt, aki addigra már több évet töltött előzetes letartóztatásban. A 17 vádlott közül 15-öt terrorcselekmény miatt 5 és 13 év közötti letöltendő szabadságvesztéssel sújtottak.