Végrehajtási eljárásban jutott hozzá egy budapesti ügyvéd olyan lényeges piaci információhoz, amely felhasználásával ezután az értéktőzsdén jelentős hasznot realizált. A Fővárosi Főügyészség vádat emelt a férfi ellen.

A vádirat szerint a vádlott egy végrehajtási eljárásban az egyik hitelező gazdasági társaság jogi képviselőjeként járt el, és ennek során bennfentes információhoz jutott a Budapesti Értéktőzsdén.

A bennfentes információ (vagyis a piacon mások által még nem ismert, de nyilvánosságra kerülése esetén az árfolyam jelentős befolyásolására alkalmas, lényeges információ) az volt, hogy a végrehajtási eljárásban – amiben ő az egyik hitelező gazdasági társaság jogi képviselője volt – az adós cég részvényeit a végrehajtó nem árverésen, hanem meghatározott áron és mennyiségben egy brókercégen keresztül fogja forgalomba hozni. Az ügyben eljáró jogi képviselőként, ezen pozíciójából adódóan, az ügyvéd a fentiekről még az információ nyilvánosságra hozatala előtt tudomást szerzett.  

A vád szerint az ügyvéd ezen adatok ismeretében, a pénzügyi szolgáltatóján keresztül, a többi tőzsdei befektetőt megelőzve, 2015. február 13-án – a részvénycsomag értékesítésének napját megelőző tőzsdei kereskedési napon – vételi ajánlatot tett a mintegy 150 ezer darabos részvénycsomag felvásárlására. A bennfentes információ birtokában, az adott áron a részvénycsomag megvásárlása alacsony kockázatú, és számára rendkívül kedvező befektetést jelentett.

A vételi ügylet a részvények árfolyamát mintegy 20%-al emelte meg. Az ügyleten a vádlott  – a részvénykibocsátó gazdasági társaság saját tőkéjét alapul véve – ténylegesen mintegy 300 millió forint hasznot realizált.

Az adásvételt a piacfelügyeleti ellenőrző tevékenysége keretében a Magyar Nemzeti Bank tárta fel és tett feljelentést.

A törvény szerint, aki bennfentes információval kereskedik, legfeljebb három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A Fővárosi Főügyészség a vádiratban felfüggesztett szabadságvesztés büntetés és pénzbüntetés kiszabását, határozott időre az ügyvédi foglalkozástól eltiltást, továbbá a vádlottól lefoglalt, az ügyletben érintett részvénycsomag elkobzását is indítványozta.