Az állomány túlszaporodásának megelőzése érdekében újra engedélyezni kellene a medvevadászatot Székelyföldön – jelentette ki a Hargita megyei önkormányzat elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden.

Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy az elszaporodó medvék egyre nagyobb veszélyt jelentenek, a környezetvédelmi minisztérium pedig nem védi meg az embereket.

Hétfőn összehívták a megyei katasztrófavédelmi bizottságot, és azt remélik, hogy ennek nyomán végre megteszi a szükséges intézkedéseket a román kormány – tette hozzá.

Felidézte: a medvevadászatot 2016-ban tiltották be Romániában, amelynek nyomán háromezerrel nőtt a medvepopuláció. Ez a medvetámadások elszaporodásához, illetve oda vezetett, hogy az állatok lakóházakba, gazdasági épületekbe törnek be élelemért.

A műsorban elhangzott, hogy a 6800 romániai medve közül ötezer négy erdélyi megyében, Brassó, Hargita, Kovászna és Maros megyében él. Hargita megyében pedig az optimálishoz képest már háromszorosára nőtt a számuk az elmúlt években.

Az MPP a veszélyes medvék azonnali begyűjtésére és ideiglenes megőrzésére szólított fel

A veszélyes medvék azonnali altatólövedékes ártalmatlanítására, begyűjtésére és ideiglenes, biztonságos megőrzésére szólította fel a Hargita megyei önkormányzatot a Magyar Polgári Párt (MPP) megyei önkormányzati frakciója.

A felszólításban a frakció követeli, hogy Hargita Megye Tanácsa 24 órán belül kössön szerződést egy vadásztársasággal a veszélyes medvék altatólövedékes ártalmatlanítására, begyűjtésére és ideiglenes, biztonságos megőrzésére. Az MPP képviselői azt kérik, hogy a művelet költségeit a megyei önkormányzat előlegezze meg, majd hárítsa a Környezetvédelmi Minisztériumra, melynek a feladata lenne a nagyragadozók helyzetét rendezni.

“Az emberi életek védelme minden jogszabályi kötöttséget felülír! Az emberéletet védeni kell, ezért az altatólövedékes beavatkozásokat meg kell kezdeni, amíg nem lesznek halálos áldozatai a politikusok és a hivatalnokok felelőtlenségének!” – áll az MPP-frakció keddi felszólításában.

A frakció felszólította Hargita megye vezetőségét, hogy azonnal intézkedjen Székelyföld lakosságának, és az idelátogató turistáknak az életét veszélyeztető medvetámadások megszüntetése érdekében.

“Ha a jelenlegi jogszabályok rosszak, hatástalanok, akkor módosítani kell, esetleg újakat alkotni. Ne az életet alakítsuk a jogszabályokhoz, hanem a jogszabályokat az élethez!” – áll a dokumentumban.

A frakció szerint “a tiltakozások, a maszatolások, a jól csengő szalagcímek és a feltűnést keltő szereplések” nem bizonyultak hatékony megoldásnak. “Nem siránkozni kell, hanem cselekedni! Amennyiben a megyei tanács elnöke nem hajlandó erre, azonnal mondjon le!” – szólította fel Borboly Csabát, az önkormányzat Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott elnökét az MPP frakciója.

Az elmúlt időszakban négy személyt sebesített meg medve az MPP-s polgármester által vezetett Tusnádfürdőn. A legutóbbi, vasárnap reggeli támadás két sebesültje került kórházba. Ugyancsak vasárnap medve tört be egy tusnádfürdői panzióba, egy élelmiszerboltba és egy gazdaságba is, az elmúlt héten pedig egy gyermekotthon ajtaját törte be a ragadozó élelem után kutatva.

A környezetvédelmi szakemberek mintegy 40 medvét azonosítottak az elmúlt években Tusnádfürdőn, és ezek közül 15 nagyragadozó kimondottan a városban vagy annak szűk vonzáskörében él.

 A Hargita Megyei Csendőrség vezetője, Dan-Paul Iamandi közölte: amíg a helyzet stabilizálódik, a csendőrség folyamatos járőrszolgálatot biztosít Tusnádfürdőn. Hozzátette: csak vasárnap éjjel öt helyszínről hajtottak el medvét, de a jelenlegi jogi keretek között más beavatkozási lehetőségük nincs. Bár a medveállomány az állam tulajdonát képezi, az illetékes állami hatóságok késlekednek azoknak a döntéseknek a meghozatalával, amelyek rendezhetnék a Tusnádfürdőn és az egész megyében kialakult veszélyhelyzetet.

Szép Róbert, a Környezetvédelmi Őrség főfelügyelő-helyettese szerint szabályozni kell az erdei gyümölcsök betakarítását és az erdő használatát, és lépéseket kell tenni az erdei kvadozás és terepmotorozás megszüntetésére, hisz ezek a tevékenységek a vadak életterébe való beavatkozásnak minősülnek. Úgy vélte: ennek az egyik következménye, hogy a medvék a lakott területeken is megjelentek.