Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) AIAKOS nevű csereprogramja keretében bírósági titkárok és kezdőbírák látogattak hazánkba 2018. május 14-18. között, hogy betekintsenek a magyar igazságügyi rendszer működésébe. – A külföldi résztvevők meséltek magyarországi tapasztalataikról.

Az AIAKOS programban kifejezetten bírósági titkárok és pályakezdő bírák, ügyészek vehetnek részt, akik így megismerkedhetnek más igazságügyi rendszerekkel és képzésekkel, bővíthetik ismereteiket az Európai Unió jogszabályai, illetve az igazságügyi együttműködés terén és személyes kapcsolatokat alakíthatnak ki, melyeket felhasználhatnak szakmai pályafutásuk során.

Milyen élményekkel gazdagodott az egyhetes program alatt? Milyen képességét tudta fejleszteni?

Jan Oliva, Németország: A vendéglátók nagyon barátságosak és segítőkészek voltak. Jártunk többek között a Kúrián, a Legfőbb Ügyészségen és a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, ahol beülhettünk egy tárgyalásra. Az angoltudásom fejlődött a legtöbbet az egy hét alatt.

Mykolas Kirkutis, Litvánia: Az egyhetes AIAKOS csereprogram alatt rengeteg kiváló és érdekes kollégát ismerhettem meg, fejleszthettem a tudásomat a magyar jogrendszerről, valamint a többi résztvevő lévén más országok jogrendszeréről, a különbségekről és a hasonlóságokról is sok új információt szereztem. Leginkább talán az angolom erősödött, a jogi szakkifejezések terén bővült a szókincsem. Nagy élmény volt az is, hogy a jogi tapasztalataimat megoszthattam a többiekkel.

Pennanen Sarianne, Finnország: A sok beszélgetésnek és eszmecserének köszönhetően gazdagodott a tudásom a magyar jogrendszerrel, valamint a résztvevők országainak jogrendszerével kapcsolatban. Fejlődött a kommunikációs- és a vitakészségem is.

Katrin Gerber, Németország: Én is rengeteget megtudtam arról, hogyan működik a jog Magyarországon, valamint a résztvevők hazájában. Az egyes igazságszolgáltatási rendszerek működésének megtárgyalása és összevetése segített abban is, hogy jobban megértsem a német bírósági szervezetrendszert.

A program melyik része tetszett Önnek a legjobban, és mit tud hasznosítani a tapasztalatokból munkája során?

Jan Oliva, Németország: Nagyon élveztem, amikor a különböző országok bírói képzési rendszeréről beszélgettünk. Utolsó nap pedig meghallgathattunk egy előadást a közérthető fogalmazásról, és egy kis füzetet is kaptunk, mely tartalmazza a legfontosabb tudnivalókat. Ezt mindenképpen fogom használni a munkám során.

Mykolas Kirkutis, Litvánia: Leginkább a különböző jogi témákról szerettem beszélgetni a többiekkel, mert ezek során remek gyakorlatra tettem szert. Például a későbbiekben a legnagyobb kihívás az lesz, miképp tudom bátorítani a feleket, hogy békés utat válasszanak a köztük feszülő ellentét feloldására, hiszen az nemcsak jogilag, hanem társadalmilag is nagy eredményt jelent. Ezért kell küzdenie minden bírónak.

Pennanen Sarianne, Finnország: Szerintem a program legjobb része az volt, hogy különböző országok fiatal kollégáival találkozhattam és megismerhettem a bírósági szervezetrendszerüket. Hiszem, hogy ez hozzájárult a bizalom kiépítéséhez ezen országok között és könnyebben fogunk kapcsolatba lépni egymással, ha szükséges.

Katrin Gerber, Németország: Én is azt emelném ki, hogy egész Európából érkeztek bírák a csereprogramra, akiket megismerhettem, valamint jogi kérdéseket vitathattunk meg közösen. Láthattuk, hogyan kezelnek egy-egy problémát a bírák Európa-szerte.

Melyek az AIAKOS csereprogram legfőbb előnyei?

Jan Oliva, Németország: Az AIAKOS program tudást és rálátást ad különböző jogi rendszerekre, elősegíti a megértést és az együttműködést a bírók között. Ez különösen akkor fontos, amikor jogi segítségnyújtásról van szó.

Mykolas Kirkutis, Litvánia: Én is úgy gondolom, hogy az AIAKOS program legnagyobb előnye a kooperáció erősítése a más-más országokból érkezett bírók között. Ezen kívül fejleszti a nyelvtudást, ami a bírói munkához elengedhetetlen a folyamatosan bővülő Európai Uniós jog miatt.

Katrin Gerber, Németország: Az AIAKOS csereprogram egy remek lehetőség arra, hogy kapcsolatokat építsünk ki európai kollégákkal, tanuljunk és beszélgessünk arról, náluk hogyan működik az igazságszolgáltatás, hogyan épül fel a bírósági szervezetrendszer.