Mintegy 80 ezer polgári és gazdasági peres ügy érkezett a bíróságokra 2018. július végéig. Ezek közül több mint 54 ezer az új Polgári perrendtartás (Pp.) hatálya alá tartozik. Az OBH-ban felállított, „Az új Pp. hatályosulását támogató Munkacsoport” az új Pp. hatálya alá tartozó ügyek ügyforgalmi adatait folyamatosan figyelemmel kíséri, elemzi.

A 2018. január – márciusi ügyérkezés az előző év azonos időszakához képest mintegy 35 százalékos országos csökkenést mutatott. Ez a trend megfordult 2018. áprilisában: az ügyérkezésben mintegy 10 százalékos emelkedés volt megfigyelhető. 2018. májusára már egyértelműen látható lett az új Pp. hatálybalépése előtti tendencia helyreállása: havi 9500 ügy érkezett az év eleji 6-7 ezres ügyérkezés után. Ez az érkezés gyakorlatilag megegyező a 2016., 2017. év ugyanezen időszakában érkezett ügyek mennyiségével. Májustól már minden hónapban jellemző a 9000 feletti ügyérkezés.

A kezdeti csökkenés után tehát látható, hogy hónapról hónapra emelkedik az új perrendi szabályok szerinti polgári és gazdasági elsőfokú peres ügyek száma. Az összes, új Pp. hatálya alá tartozó keresetből 14 százalékot utasítottak vissza a bíróságok, azaz a keresetek majdnem 90 százaléka befogadható volt. Jelentősen, majdnem 10 százalékkal csökkent a visszautasításoknak az összes befejezéshez viszonyított aránya.

A bírósághoz fordulás jogát segíti az is, ha az Igazságügyi Minisztérium elfogadja az Országos Bírósági Hivatal elnökének jogszabály-módosítási javaslatát, aminek révén jelentősen rövidebbé és átláthatóbbá válhatnak a keresetlevél nyomtatványok. Az OBH elnökének Illetéktörvény módosítási javaslata pedig illetékmentessé tenné a keresetlevél visszautasítását. Az erről szóló korábbi hír ITT olvasható.