Augusztus 16-án, a budapesti József Attila Színházban tartja sajtónyilvános főpróbáját és sajtótájékoztatóját a III. Országos Börtönszínházi Találkozó döntőjének a büntetés-végrehajtási szervezet. A rendezvényhez szinte minden magyarországi börtön színjátszótársulata csatlakozott, a regionális döntőkkel együtt összesen 16 börtön közel 150 fogvatartottja szerepelt a versenyen. Az alkalmi színészek szabadidejükben, munka után próbálták a darabokat. Az előadások színre vitelében a büntetés-végrehajtás szakemberei, a reintegrációs tisztek és drámapedagógusok mellett elismert színművészek és rendezők is részt vettek.

Minden hazai börtönben működik irodalmi- és színjátszó szakkör, amely a drámapedagógia eszközeit felhasználva a szabadidő hasznos eltöltése mellett a fogvatartottak ön- és emberismeretét, érzelmi intelligenciáját is erősíti. A színjátszás segítségével az elítéltek újragondolhatják döntéseik rövid és hosszú távú következményeit, az átélt élmények pedig tovább növelik a társadalomba történő visszailleszkedésük esélyét.

Az Országos Börtönszínházi Találkozó idei döntőjébe a négy régió selejtezőinek győztesei – a Veszprém Megyei Bv. Intézet, a Pálhalmai Országos Bv. Intézet, a Tiszalöki Országos Bv. Intézet, valamint a Tököli Országos Bv. Intézet és a Fiatalkorúak Bv. Intézete közös csapata – került be.