Július 26-tól megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos mértékű különadója, már a 2018. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre sem kell alkalmazni – hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján szerdán közzétett tájékoztatóban.

Ha a munkáltató a korábbi szabályok szerint különadó-alapot képező bevételből levonta a 75 százalékos mértékű különadót, akkor a korábban a különadó-alapba tartozó jövedelmek után meg kell állapítania az általános szabályok szerinti közterheket – a 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadót, a 10 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot valamint a 8,5 százalékos mértékű egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot -, és azok összegét vissza kell tartania a magánszemély részére visszajáró különadó-előleg összegéből.

A munkáltatónak ezen túlmenően módosítania kell a jövedelemszerzés bevallási időszakára vonatkozóan benyújtott ’08-as bevallását és a magánszemély részére a jövedelemről kiadott igazolást. Az eljárással összefüggésben a munkáltatót nem terheli pótlékfizetési kötelezettség.