Bizalmat szavazott a szlovén parlament csütörtökön, a választások után három hónappal a Marjan Sarec által felállított balközép kisebbségi koalíciós kormánynak.

Az ötpárti koalíció kisebbségi kabinetjét a 90 tagú szlovén törvényhozás jelen lévő tagjai közül 45-en támogatták, és 34-en ellene szavaztak.

A korábbi bejelentésektől eltérően a Baloldal (Levica) párt, amely 9 szavazattal kívülről támogatta volna a kisebbségi kormányt, tartózkodott, mert nem értett egyet egyes miniszterek személyével.

Az öt párt: Marjan Sarec Listája (LMS), a szociáldemokraták (SD), Miro Cerar ügyvivő kormányfő Modern Közép Pártja (SMC), Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) és a nyugdíjaspárt (DeSUS) 43 szavazattal rendelkezik a törvényhozásban, a kormány létrejöttét támogatta még Horváth Ferenc magyar és Felice Zizan olasz kisebbségi képviselő is.

Marjan Sarec kormányfő a parlamenti vita előtt, még a délelőtt folyamán felszólalásában elmondta: itt az ideje, hogy munkához lássanak.

Kiemelte: elsőbbséget élvez az egészségügy és közigazgatás reformja, ugyanakkor hozzátette, nem akar sokat ígérni azon kívül, hogy keményen fognak dolgozni.

“A kormánykoalíció létrehozása mögött hosszú és kemény hetek állnak” – fogalmazott a kormányfő. Az új kormányba delegált miniszterek vállalták a támadásokat, a kritikákat és az álmatlan éjszakákat, hogy eredmény születhessen – tette hozzá.

Megígérte, hogy megszünteti az adminisztratív és bürokratikus akadályokat, valamint növeli a befektetési kedvet Szlovéniában. Cáfolta ugyanakkor azokat az állításokat, hogy kormánya magas tőkeilleték bevezetését tervezi, amivel a jobboldali ellenzék és egyes vállalakozók, magáncégek vezetői vádolták az új kabinetet.

A védelmi rendszerrel és közbiztonsággal kapcsolatban kiemelte: Szlovéniában nincs helye a gyűlöletbeszédnek, sem a félkatonai alakulatoknak. Az államnak van saját törvényes védelmi mechanizmusa, nincs szükség demokráciaellenes és alkotmányellenes szervezkedésre.

A 2018. június eleji parlamenti választást a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) nyerte meg 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani.

A választásokon a második helyen befutott LMS elnökét, Marjan Sarecet augusztus eleji rendkívüli ülésén választotta meg a szlovén parlament miniszterelnök-jelöltnek.

Sarecnek legkésőbb szeptember 1-jéig kellett benyújtania a kormánylistát a parlamentnek, amelyet most az jóváhagyott.

A kormánytagok a szavazás után letették az esküt. Sarec ezt követően átveszi a miniszterelnöki tisztséget Miro Cerartól, és azonnal összehívja a kormányülést, amelyen főleg az államtitkárokról döntenek majd.

A tárcáknál már pénteken megkezdődött az átadás-átvétel.