Valamely légi járat törlése esetén a légitársaságnak a repülőjegyek vásárlásakor a közvetítő által beszedett jutalékot is vissza kell térítenie, amennyiben e jutalékról tudomása volt – áll az Európai unió Bíróságának ítéletében.

A C-601/17. sz. ügyben hozott ítélet Dirk Harms és társai kontra Vueling Airlines SA

Dirk Harms az opodo.de internetes oldalán vásárolta maga és családja részére a Hamburgból (Németország) Faroba (Portugália) tartó légi járatra szóló repülőjegyeket a Vueling Airlines légitársasággal. Mivel a járatot törölték, a Harms család a Vueling Airlinestól követelte annak az 1108,88 euró összegnek a visszatérítését, amelyet e jegyek vásárlásakor az Opodonak fizetett. A Vueling Airlines elfogadta annak az összegnek, amelyet az Opodo továbbított részére, vagyis 1031,88 eurónak a visszatérítését. Ezzel szemben visszautasította, hogy azt a maradék 77 eurót is visszatérítse, amelyet az Opodo jutalékként kapott.

Az ügyben eljáró Amtsgericht Hamburg (hamburgi helyi bíróság, Németország) azt kéri a Bíróságtól, hogy értelmezze ebben az összefüggésben a légi utasok jogairól szóló rendeletet.1

Az Amtsgericht Hamburg azt kívánja megtudni, hogy a légi járat törlése esetén a légi fuvarozó által az utas számára fizetendő visszatérítés összegének meghatározásához annak a repülőjegynek az árát kell-e figyelembe venni, amely magában foglalja az ezen utas által fizetett és az e légi fuvarozó által kapott összeg közötti különbözetet, amely megfelel az azon személy által beszedett jutaléknak, aki a két fél között közvetítőként járt el.

Ítéletében a Bíróság igenlő választ ad erre a kérdésre, kivéve ha e jutalékot a légi fuvarozó tudta nélkül határozták meg, amit a kérdést előterjesztő bíróságnak kell megvizsgálnia.

A rendelet ilyen módon történő értelmezése megfelel ez utóbbi rendelet célkitűzéseinek, vagyis az utasok magas szintű védelme biztosításának, miközben ezen utasok és a légi fuvarozók érdekei közötti egyensúly is biztosítva marad.

_________________________________________________________________________________

1A visszautasított beszállás és légi járatok törlése vagy hosszú késése [helyesen: jelentős késése] esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség közös szabályainak megállapításáról és a 295/91/EGK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2004. február 11-i 261/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (HL 2004. L 46., 1. o.; magyar nyelvű különkiadás 7. fejezet, 8. kötet, 10. o.).