Szankciókat helyezett kilátásba a Facebook ellen az Európai Bizottság, amennyiben az amerikai internetes óriáscég az év végéig nem tesz eleget az uniós fogyasztóvédelmi előírásoknak.

Věra Jourová jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és nemek közötti esélyegyenlőségért felelős EU-biztos és a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok megbeszéléseket folytattak a Facebook képviselőivel, hogy felmérjék, milyen előrelépés történt a folyamatban lévő fogyasztói jogérvényesítési intézkedések végrehajtása terén.

Megállapítást nyert, hogy a fogyasztók jogainak érvényre juttatását célzó intézkedések tekintetében csak nagyon kismértékű előrehaladást sikerült elérni. A Facebook áprilisban bevezetett új szolgáltatási feltételei félrevezetően ismertetik a cég által nyújtott szolgáltatások főbb jellemzőit. Különösen aggályos e tekintetben, hogy a Facebook jelenleg azt a tájékoztatást adja a fogyasztóknak, miszerint az adataikat és a felhasználói tartalmakat kizárólag az általános felhasználói élmény javítására használja fel, holott azokat kereskedelmi célokra is hasznosítja, amiről nem tesz említést.

Jourová biztos a kialakult helyzettel kapcsolatban a következőket nyilatkozta: „Vége a türelmemnek. A Facebook biztosított arról, hogy decemberre a még esetlegesen megmaradt félrevezető szolgáltatási feltételek mindegyikét véglegesen korrigálja, a helyzet azonban csak húzódik és húzódik. Az ígérgetés felett eljárt az idő, eljött a cselekvés órája.”