A Debreceni Ítélőtábla, az Egri és a Gyulai Törvényszék is sikeresen szerepelt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által meghirdetett Családbarát munkahely pályázaton. A bíróságok október 8-án Novák Katalin család-és ifjúságügyért felelős államtitkártól vehették át a díjakat az Óbudai Egyetemen.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) célja, hogy a bírósági életpályát vonzóbbá tegye, és olyan munkafeltételeket biztosítson, amelyek a családos munkavállalók számára is kedvezőek. Számos kezdeményezés, köztük a Megtartó Program célja is a munkavállalók ösztönzése, motiválása. A kisgyermekes munkavállalókra odafigyelve, az elmúlt években számos bíróság lehetővé tette a részmunkaidős vagy eltérő munkarendben történő foglalkoztatást és több családi rendezvényt is szerveztek. Az EMMI által meghirdetett pályázaton három bíróság is nyert, a Debreceni Ítélőtábla és az Egri Törvényszék támogatásban részesült, míg a Gyulai Törvényszék a Családbarát munkahely címet kapta meg.

A Debreceni Ítélőtábla „Generációk” címmel nyújtotta be pályázatát.  A kisgyermeket nevelő dolgozókra, az aktív és nyugalmazott korú munkavállalóikra helyezték a hangsúlyt. Céljuk továbbá az igazságügyi alkalmazottak beteg hozzátartozóinak segítése is. Terveik szerint családbarát napot szerveznek majd, ahol a tartósan távollévő édesanyák, nyugdíjas kollégák és aktív dolgozók is részt vehetnek gyermekeikkel és unokáikkal.

Az Egri Törvényszék nagy hangsúlyt fektet olyan családbarát cselekvési programok bevezetésére, melyek elősegítik a gyermeket nevelő kollégák minél könnyebb visszahelyezkedését eredeti munkakörükbe. Céljuk, hogy az otthondolgozó kismamáknak megfelelő technikai feltételeket teremtsenek a távoli munkavégzéshez. Emellett családi és bírósági rekreációs programokkal támogatják a család és a munka közötti harmónia megteremtését.

A Gyulai Törvényszék – az elmúlt évhez hasonlóan – idén is elnyerte a Családbarát munkahely címet. A törvényszék a gyermekgondozás miatt távollévő dolgozók számára részvételi lehetőséget biztosít a bírósági képzéseken és bírósági programokon. A különböző családi rendezvényekkel, így a „Tök jó délutánnal”, a Mikulás ünnepséggel és a 2018 tavaszán is megrendezett családi nappal céljuk, hogy a gyermekekkel, unokákkal közösen minőségi időt tudjanak tölteni a dolgozók.