A brit legfelsőbb bíróság szerdai jogerős végzése szerint nem járt el diszkriminatív módon az az észak-írországi pékség, amely évekkel ezelőtt megtagadta egy torta elkészítését, mivel a megrendelő az azonos neműek házasságát támogató feliratot is rendelt a süteményhez.

A potenciálisan precedensteremtő jellege miatt komoly érdeklődéssel várt legfőbb fellebbviteli határozat – amelyet az eljáró öttagú bírói tanács egyhangúlag hozott meg – kimondja, hogy az Ashers nevű családi vállalkozásként működő belfasti pékség mindenképpen visszautasította volna a megrendelés teljesítését, függetlenül a megrendelő szexuális irányultságától.

A végzés szerint a pékségnek nem a megrendelő, Gareth Lee melegjogi aktivista “személyes jellemzői”, hanem a tortán feltüntetni kívánt üzenet ellen voltak kifogásai. Ennek megfelelően a legfelsőbb bíróság arra az álláspontra jutott, hogy a megrendelőt nem érte diszkrimináció szexuális orientációja alapján.

Gareth Lee, akinek nevében az Észak-Írországi Esélyegyenlőségi Bizottság nyújtott be még 2014-ben keresetet, egy meleg rendezvény számára rendelte a süteményt. A pékség először elfogadta a rendelést, azonban a tulajdonosok két nappal később mégis visszakoztak, arra hivatkozva, hogy a megrendelő által a tortához kért “Support Gay Marriage” – Támogasd a melegházasságot – felirat keresztény nézeteikkel nem összeegyeztethető.

A négy és fél évig húzódó perben az első fokon eljáró, illetve a fellebbviteli bíróság is Gareth Lee javára ítélt, és kártérítésre kötelezte a pékséget. Az utolsó fellebbviteli fórum, a legfelsőbb bíróság azonban szerdán megsemmisítette az előző két végzést, és a pékség tulajdonosainak adott igazat.

Az azonos neműek házasságát – az Egyesült Királyság többi országrészétől eltérően – az észak-írországi törvények nem engedélyezik, jóllehet az azonos nemű párok 2005 óta úgynevezett polgári partnerségi viszonyra léphetnek, amely a házasságnál valamelyest szűkebb körű jogosultságokat jelent.

A torta annak idején 36,50 fontba (nem egészen 14 ezer forintba) került volna; a négy és fél évi jogi eljárás költségei elérték a 450 ezer fontot (csaknem 170 millió forint). Ebből a pékséget terhelő perköltség – amelyet a The Christian Institute nevű jótékonysági szervezet fizetett – meghaladta a 200 ezer fontot, a költségvetési forrásokból működő Esélyegyenlőségi Bizottság jogi költségei negyedmillió fonthoz közelítenek.