A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 93 adózónál tárt fel nagy összegű adóhiányt a harmadik negyedévben, közülük 49 társaság, 44 magánszemély – derül ki a hivatal honlapján közölt, szeptember 28-i állapotot tükröző adatokból.

A NAV negyedévente teszi közzé honlapján azoknak a listáját, akiknél az előző negyedévben jogerőre emelkedett határozatában magánszemélyeknél 10 millió, más adózóknál 100 millió forintot meghaladó adóhiányt állapított meg.

A legnagyobb adós a budapesti székhelyű Rolling Visual System Kft. 3,234 milliárd forint tartozással, amiből 1,4 milliárd forint adóhiány, 1,834 milliárd forint bírság.

A második legnagyobb adós címet – szintén a jogkövetkezményeket is beleértve – egy magánszemély, a budapesti Szalay Nikoletta Angyal érdemelte ki. Tőle 1,689 milliárd forintot követel az adóhatóság, ebből 542 millió forint az adóhiány, 1,147 milliárd forint bírság.

A harmadik helyezés is egy magánszemélyé, a biatorbágyi lakcímű Kirschner Rolandé, akitől 925 millió forintot követel a NAV. Ez úgy jött össze, hogy a megállapított 300 milliós adóhiányhoz 625 millió forint jogkövetkezmény társult.

Alig marad el ettől a negyedik legnagyobb adós, az érdi Sweet Contact Kft. 901 millió forintos tartozása, amiből 554 millió forint adóhiány, 347 millió forint bírság.

Kilenc adózó tartozik a NAV-nak – a jogkövetkezményekkel együtt – 500 millió forintnál nagyobb összeggel, közülük 5 magánszemély.