Megtilthatják a vallási jelképek viselését a tárgyalásokon a bíróknak és ügyészeknek a németországi Alsó-Szászország tartományban.

Német hírportálok keddi beszámolói szerint a szociáldemokrata (SPD) vezetésű tartományi kormány még az idén elrendelheti, hogy bírók és ügyészek nem viselhetnek nyilvános tárgyaláson vallási jelképeket vagy vallási előírás szerinti ruházatot, például keresztet vagy fejkendőt.

A rendelkezés célja annak tudatosítása, hogy az igazságszolgáltatási rendszert képviselő bírók és ügyészek vallási és világnézeti meggyőződésüktől függetlenül, csak a jogszabályok alapján végzik munkájukat.

A kormány annak révén kezdett el foglalkozni a kérdéssel, hogy egy muszlim ügyészjelölt nő fejkendőt kívánt viselni a bírósági tárgyalóteremben, ami vitát váltott ki.

A tartományi kormány tervét üdvözölte Katarina Barley szövetségi igazságügyi miniszter és a bírák országos érdekképviselete (Deutscher Richterbund – DRB) is.

A bírók és ügyészek vallási, világnézeti semlegességét “kifelé is meg kell jeleníteni” – mondta a tárcavezető a Neue Osnabrücker Zeitung című lapnak.

Sven Rebehn, a DRB ügyvezetője hozzátette, hogy a politikai, világnézeti vagy vallási meggyőződést kifejező jelképek használata a tárgyalóteremben nem fér össze a bírók és ügyészek semlegességének követelményével.  Mint mondta, a tárgyalóteremnek olyan térnek kell lennie, amelyben “a teljes figyelem az eldöntendő ügyre összpontosulhat”.