Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az elmúlt években számos intézkedés tett, hogy könnyebbé tegye az ügyfelek bíróság előtti eljárását. Ügyfélközpontokat alakított ki, folyamatosan fejleszti a digitális bíróságot, tájékoztató kiadványokat és kisfilmeket készített – mondta el dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (Pécsi KMB) ünnepélyes átadásán, 2018. november 16-án.

Hozzátette, a közigazgatási ügyszakkal a magyar bíróságok dobogós helyen végeztek az európai igazságügyi eredménytáblán 2017-ben. A Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon mindig több ügyet fejeznek be, mint amennyi érkezik, az 1 éven túli folyamatban lévő ügyek aránya pedig csupán 3 százalék. Az OBH elnöke kiemelte: a közigazgatási ügyszak újabb nagy átalakulás előtt áll. “Bízom abban, hogy ez a magunk és az ügyfeleink számára egyaránt előnyös lesz” – jegyezte meg, majd kihangsúlyozta: az OBH azon dolgozik, hogy a változásokból, az átalakulásból az ügyfelek semmit se érezzenek meg.

A 2017. március 1-jén kihirdetett közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (Pécsi KMB) feladatkörét, illetékességét jelentősen módosította. A megnövekedett feladatkörre tekintettel a bíróság létszáma az elmúlt közel egy évben jelentősen megemelkedett, éppen ezért vált szükségessé az épület fejlesztése, modernizálása.

Rendeki Ágnes, a Pécsi Törvényszék elnöke kiemelte, hogy a pécsi bírók immár a mai kor kívánalmainak megfelelő épületben nézhetnek szembe a kihívásokkal.

Sipos Balázs, a Pécsi KMB elnöke szerint a megújult épület teljes mértékben betöltheti funkcióját. Akadálymentesített, tömegközlekedéssel és személygépkocsival is jól megközelíthető, a bíróság illetékességi területéhez tartozó Somogy és Tolna megyékből is könnyen el tudnak jutni az ügyfelek. A hét tárgyalóterem mellett többek között irattárat, illetve kollégiumi tanácskozótermet is kialakítottak a felújított épületben.