A digitalizációt illetően a magyar bírósági szervezet Európa élvonalában van – hangsúlyozta az OBH elnöke a Tatabányai Törvényszék Digitális Nyílt Napján. Az eseményen a társhatóságok is bemutatták korszerű eszközeiket, a bírák pedig átvehették az általuk választott mobil informatikai eszközöket.

Csorba Zsolt Ödön, a Tatabányai Törvényszék elnöke köszöntőjében kiemelte, a digitális bíróság eszköz ahhoz, hogy jól szolgáljuk az ügyfeleket, és a digitális eszközök használata nem életkor kérdése. Budai Vince, a Tatabányai Törvényszék büntető e-per kapcsolattartója szerint az elektronikus kapcsolattarás különleges látásmódot ad a bíróknak. A digitalizáció egyik nagy előnyeként azt emelte ki, hogy egy bíró akár 20 ezer oldalnyi iratot is magánál hordhat az aktatáskájában. 

Az érdeklődők megismerkedhettek a távmeghallgatási rendszerrel, a beszédfelismerő szoftverrel, az Új Generáció és a Digitális Bíróság projektekkel. Társszervezetként XXI. századi újításokat mutatott be a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Komárom-Esztergom Megyei Adó-és Vám Igazgatósága is. Utóbbi kialakított egy ügyfélközpontot a díszteremben, ahol online be lehetett jelentkezni és a dolgozók ügyfélkaput is nyithattak.
 
A Digitális Bíróság projekt lehetővé teszi a bírósági iratokhoz, határozatokhoz, valamint a közhiteles nyilvántartáshoz való hatékonyabb hozzáférést. A projektnek köszönhetően létrejön az ún. „e-akta”. Az ügyfelek így személyes megjelenés nélkül, a nap 24 órájában, gyorsan, ingyenesen, online is hozzáférhetnek majd a bíróságon folyamatban lévő ügyükkel kapcsolatos információkhoz. A fejlesztések érintik a jelenlegi bírósági határozatkereső rendszert, így hamarosan egy korszerű, jól kereshető határozattár lesz elérhető a bíróságok központi honlapján. Elkezdődött a kialakítása egy, a közhiteles nyilvántartásokhoz való kapcsolódást lehetővé tevő informatikai alkalmazásnak is. Mindez az ügyfelek bírósághoz való hozzáférésének egyszerűsítésén túl az egységes jogalkalmazást is elősegíti. 

 
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió több mint 2,501 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.