Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) folyamatosan egyeztet az Igazságügyi Minisztériummal (IM) a keresetlevelek egyszerűsítésének módjáról. Az új keresetlevél nyomtatványokat rendszeresítő rendelet 2019 elején léphet hatályba.

A cél, hogy a jogi képviselő nélkül eljáró ügyfelek által a polgári perben használandó keresetlevél formanyomtatványok könnyebben kitölthetők legyenek. Az OBH az IM rendelettel rendszeresített nyomtatványhoz kapcsolódó intelligens online nyomtatvány kitöltő alkalmazást fejleszt ki. Ennek használatakor csak a nyomtatvány szükséges részeit kell kinyomtatni, és a kitöltést részletes útmutató segíti felugró ablakban.

Előzetesen az OBH új Polgári perrendtartás Munkacsoportja felmérte a bíróságok tapasztalatait a keresetlevél nyomtatványokkal kapcsolatban a helyi munkacsoportokon keresztül. Az eredmények alapján jogszabály-módosítási javaslatot dolgozott ki, melyhez megkapta az IM elvi támogatását. A módosítás elsődleges szempontja, hogy a keresetlevél nyomtatványok rövidebbek, átláthatóbbak legyenek.