Homeopátiás gyógyszer ajánlása esetén részletes írásos tájékoztatást kell a beteg rendelkezésére bocsátani, ennek elmaradása pedig szabálysértésnek minősül – döntött az Országgyűlés, amikor 130 igen szavazattal szerdán elfogadta az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú, valamint az egészségüggyel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló kormányzati javaslatot.

A kormány a szigorítást azzal indokolta, hogy a homeopátiás készítmények gyógyhatása klinikailag nem bizonyított, így azok alkalmazása veszélyeztetheti a betegek gyógyulásának folyamatát, különösen abban az esetben, ha a hagyományos kezelés a homeopátiás készítmények használata miatt marad el.

Az új szabályok szerint a Magyarország uniós tagsága, vagyis 2004. május 1. előtt engedélyezett, terápiás javallattal rendelkező homeopátiás gyógyszerek 2020. január 1-jét követően akkor hozhatók forgalomba, ha az európai parlamenti és tanácsi irányelv, illetve az azt átültető jogszabályok előírásainak megfelelnek.

A jövőben egészségügyi bírsággal sújthatják azokat az egészségügyi szolgáltatókat, amelyek felszólítás ellenére sem tesznek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Módosul a büntető törvénykönyv is: a gyógyszer kikerül az egészségügyi termék fogalmi köréből, és egy új tényállásban rendelkeznek a gyógyszerhamisítás szankcionálásáról.

Egységesül a betegségregiszterekre vonatkozó szabályozás, az egyes regiszterekre vonatkozó részletszabályokat miniszteri rendeletben állapítják meg. A módosítás népegészségügyi szempontból kiemelt betegségek esetén rögzíti a regiszterek vezetésének célját, az adattovábbítás módját, az adatkezelés időtartamát.    

A jövőben az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér rendszerébe a kezelő-, illetve a háziorvoson kívül az állami vérellátó szolgálat is jogosult lesz a vércsoportra vonatkozó adatot rögzíteni.

A szakminiszter felhatalmazást kapott, hogy a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság működésére vonatkozó szabályokat rendeletben állapítsa meg. A módosítás – a köztestületi formában működő más kamarák gyakorlatával összhangban – eltörli azt a korlátozást, amely szerint azonos tisztségre a kamarai tag legfeljebb két egymást követő alkalommal választható meg.

A jogszabály rendezi a tartós külszolgálatot teljesítő közalkalmazottak és családtagjaik egészségbiztosítással kapcsolatos ügyeit: a külföldi egészségügyi ellátás igazolt költségét, a külföldön bekövetkezett üzemi baleset miatti ellátás árát az egészségbiztosító megtéríti.