A karácsonyi ünnepkör különösen kiemelt időszak a fogvatartottak számára. A falakkal körbezárt világban lelkileg jobban megviseli őket szeretteik, családtagjaik, barátaik hiánya. Sokat segít ilyenkor lelkiekben a jóvátételi munka és a jótékonykodás. December 20-án a BvOP átadta a munkatársai, illetve a fogvatartottak által összegyűjtött közel egy tonnányi adományát a MikulásGyárnak.

Az ünnepi időszak a szabad életben is nagy kihívást jelent a magányos embereknek, a börtönben pedig még fokozottabb. Részben emiatt is a büntetés-végrehajtás évről-évre nagy figyelmet fordít az adventi időszakban rendezett programokra, eseményekre úgy, hogy az intézetben dolgozó reintegrációs tisztek, pszichológusok, lelkészek, de adott esetben a felügyelők is igyekeznek színesebbé, meghittebbé tenni a falakon belül töltött ünnepeket. Jellemző programok az ünnepi gyertyagyújtás, az istentiszteletek, az egyéb vallási programok és az adománygyűjtés.

Forrás: BvOP

A fogvatartottak mellett a büntetés-végrehajtásban dolgozóknak is fontos a rászorulók megsegítése. Ezt bizonyítja, hogy hosszú évek óta szerveznek gyűjtést különböző segítő szervezeteknek. Idén közel egy tonnányi adomány gyűlt össze a hazai börtönökben: tartós élelmiszerek, ruhák, játékok, de gyümölcs, édesség is jut az arra rászorulók asztalára. Az adományokat a MikulásGyár szervezete kapta.

Néhány hete Tóth Tamás bv. vezérőrnagy, a szervezet országos parancsnoka adta át azt a hatszáz csomag, fogvatartottak által készített tésztát, amelyet a MikulásGyáron keresztül juttatott el a büntetés-végrehajtási szervezet a rászoruló családoknak.

Fotók: BvOP