A spanyol legfelsőbb bíróság jogerősen összesen több mint 1,5 milliárd eurós kártérítést ítélt meg a spanyol és a francia államnak, az északnyugat-spanyolországi galiciai autonóm közösségnek, valamint 269 további érintettnek a Prestige tankhajó 16 évvel ezelőtti balesete nyomán bekövetkezett környezeti katasztrófa miatt.

A kártérítés megfizetésének terhe megoszlik a kétéves börtönbüntetésre ítélt kapitány, Apostolos Ioannis Mangouras, a hajót biztosító brit The London Steamship Owners Mutual Insurance Association nevű társaság, a Nemzetközi Olajszennyezési Kompenzációs Alap (IOPC Funds), valamint a tulajdonos Mare Shipping vállalat között – áll a bíróság csütörtökön nyilvánosságra hozott határozatában.

A 77 ezer tonna nyersolajat szállító, bahamai zászló alatt közlekedő, 26 éves tartályhajó 2002. november 13-án léket kapott egy viharban Spanyolország északnyugati partjainak közelében, majd hat nappal később kettétört és elsüllyedt. Az Atlanti-óceánba ömlött, körülbelül 50 ezer tonnányi nyersolaj mintegy 1700 kilométer hosszan szennyezte be Spanyolország, Portugália és Franciaország tengerparti szakaszát.

A baleset nyomán több tízezer madár pusztult el a szennyezett partszakaszokon, és ideiglenesen a halászatot is be kellett szüntetni.

A szerencsétlenség Spanyolország történetének legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozta.