Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének 9/2018. (XII. 13.) OBH utasítása alapján – főként a vizsgázóktól és vizsgáztatóktól érkező igények alapján – 2018. december 14-től módosult a bírósági fogalmazók felvételi rendjének szabályzatáról szóló 3/2016. (II. 29.) OBH utasítás.

Többletpontokkal ösztönözik a pályázókat arra, hogy minél több időt töltsenek el a bíróságokon szakmai gyakornokként. Ennek érdekében a módosítás következtében egységessé vált az egyetemek által kötelezően előírt, és az ezen túlmenően, a bíróságokon önként teljesített szakmai gyakorlatok pontozása is.

Bővültek a többletpontok, immár nemzetközi vagy bíróság által országos nevezési lehetőséggel meghirdetett perbeszédversenyen elért helyezésért vagy különdíjért, valamint az OTDK-n kapott különdíjért is pontok járnak. 

Lényeges változás, hogy mostantól az idegennyelv-ismeret értékelése a bírói álláspályázatok elbírálásának részletes szabályairól és a pályázati rangsor kialakítása során adható pontszámokról szóló 7/2011. (III. 4.) KIM rendelethez igazodik. Fontos, hogy bár a jövőben a diploma megszerzéséhez szükséges nyelvvizsga után is jár többletpont a pályázók részére, azonban e többletpont(ok) beszámítására csak abban az esetben kerülhet sor, ha a pályázó csatolja a pályázatához a nyelvvizsga-bizonyítvány közjegyző által hitelesített példányát.

Igény mutatkozott a szabályzat módosítására a versenyvizsgával már rendelkező pályázók tekintetében is. Számukra kötelezővé vált a pályázat mellékleteinek ismételt benyújtása, valamint egyértelművé vált az is, hogy a többletpontokat – az azonos feltételek biztosítása érdekében – ők is a szóbeli versenyvizsga megkezdésének időpontjáig igazolhatják, csakúgy, mint az újonnan versenyvizsgázó pályázók.

A szóbeli versenyvizsga megkezdésének időpontját a www.birosag.hu honlapon teszik közzé.

A 3/2016. (II. 29.) OBH utasítás – módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt – teljes szövege ITT elolvasható.