A Murder – A Gyilkos Tárlat az elmúlt évszázadok leghíresebb gyilkosságait mutatja be. Január 16-tól azonban – a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának köszönhetően – az is kiderül, hogy elfogásuk után mi történik a legborzalmasabb bűntetteket elkövetőkkel.

Január 16-tól exkluzív tartalommal bővül a népszerű Murder kiállítás, amelyet a tárlat szervezőinek és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának együttműködése tett lehetővé. A tárlat egy hónapra befogadja a sátoraljaújhelyi börtönmúzeum kiállítási eszközeit, folyamatosan vetíti a BvOP ismeretterjesztő filmjét és péntekenként tematikus előadásokkal mutat valós képet a hazai büntetés-végrehajtás egészéről, valamint az életfogytiglanra ítélt fogvatartottak mindennapjairól.

Forrás: BvOP

Ma Magyarországon 57 jogerős és 3 nem jogerős tényleges életfogytiglanra ítélt fogvatartott tölti szabadságvesztés büntetését. Ők azok, akik olyan leírhatatlan bűncselekményeket követtek el, amiért a napjainkban kiszabható legsúlyosabb ítéletet kell letölteniük. Hazánkban az életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek az úgynevezett HSR (hosszúidejű speciális rezsim) körleten vannak elhelyezve egy vagy kétszemélyes zárkában. Általában zárkán végezhető munkát csinálnak, például kartondossziékat készítenek, dobozokat hajtogatnak, zacskókat ragasztanak. Egy élete végéig raboskodó elítélt napja rendkívül szigorú felügyelet és rend mellett zajlik.

A kiállítás közel 1.000 m2-es kiállítótéren, 21 szobán keresztül mutatja be újra az elmúlt évszázadok leghíresebb gyilkosságait. Minden érzékre ható speciális effektekkel és a legmodernebb technológiákkal valóban megeleveníti a gyilkosokat és történeteiket, így például a szüzek vérében fürdő Báthory Erzsébetet, Vlad Tepest, Hasfelmetsző Jacket vagy éppen Al Caponét. Az interaktív tárlatvezetés olyan hatást képest nyújtani, amely egyedülálló Magyarországon. 

A kiállítás azonban nem a durva erőszak cél nélkül való mutogatásáról szól, hiszen történelmi tényeken keresztül szembesítik látogatóinkat a tragikus valósággal. A tárlat utánajárt, hogy a tettesek miért és hogyan követték el brutális tetteiket, ugyanakkor emlékezik az áldozatokra, és megvilágítja az esetek történelmi és társadalmi hátterét is. 

Az utazó tárlat 2019. február 15-ig tekinthető meg Budapesten.