Folyamatosan növekszik a telefonos visszaélések száma a hazai és külföldi börtönökben. Szegeden vesztegetéssel akart telefont szerezni az egyik elítélt, Miskolcon telefonos csalás miatt emelt vádat ügyészség egy fogvatartott ellen, Oroszországban pedig édességekben csempészik be a mobilokat a börtönbe.

A Szegedi Fegyház és Börtönben egy börtönőrt próbált megvesztegetni egy fogvatartott, hogy így jusson illegálisan telefonhoz. Az elítélt férfi ellen kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette miatt emeltek vádat. A vádirat szerint a jogerős szabadságvesztését töltő fogvatartott tavaly május 9-én szólította meg a körletfelügyelői szolgálatot teljesítő börtönőrt. A motozást követően megkérdezte, hogy 100 ezer forintért behozna-e neki egy mobiltelefont. A kérést a börtönőr visszautasította, és azt kérdezte a vádlottól, hogy ezt komolyan gondolja-e. Ezt követően a vádlottra csukta a zárkaajtót, és jelentette parancsnokának a történteket.  A börtönőr hivatalos személynek minősül, a vádlott a pénz felajánlásával pedig kötelességének megszegésére próbálta meg rábírni a körletfelügyelőt – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője, Szanka Ferenc.

A Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség a napokban emelt vádat csalás vétsége miatt egy 24 éves férfival szemben. A jogerős szabadságvesztés büntetését töltő férfi 2017. március végén a nála lévő mobiltelefonról felhívott egy külföldön munkát végző férfit, azt közölve vele, hogy az egyik mobilszolgáltató kisorsolta a telefonszámát, és ha három kérdésre felel, 100 ezer forintot nyerhet. A hívott fél a fiktív kérdéseket megválaszolta, így a fogvatartott férfi azt mondta neki, hogy SMS-ben küldeni fog a telefonjára egy kódot, illetőleg megkérte, hogy menjen el egy bankautomatához, ahol a megadott telefonszámokra töltsön fel összegeket.  A hívott férfi nem talált bankautomatát, ezért az élettársa telefonszámát adta meg. A nő egy bankautomatához ment, ahol a neki bediktált több telefonszámra egyesével 15 000 Ft-ot töltött fel, ezért 75 000 Ft kára keletkezett. Az ügyészség a többszörös visszaesőnek minősülő vádlottal szemben fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetést indítványozta.

Nápolyiba rejtve – a rabok és hozzátartozóik kreativitása határtalan. – Forrás: EnglishRussia

Oroszországban elképesztő módon akart telefonokat büntetés-végrehajtási intézetbe becsempészni egy helyi asszony – adta hírül az English Russia. Több kisebb méretű mobiltelefont és a hozzájuk tartozó töltőkábeleket nápolyikba rejtve akarta a börtönbe juttatni. Az akciója azonban kudarcba fulladt, a börtönőrök résen voltak, ezért a vizsgálat során rajtaütöttek az édesség szállítmányon. A telefonokat amúgy egy rablás elkövetőinek akarta bejuttatni az asszony, aki maga is börtönbe kerülhet, ugyanis csempészettel gyanúsítja az orosz ügyészség.