Neszmélyi Emilnek sikerült meghódítania az Antarktisz legmagasabb pontját, a 4 892 méteres Vinson Massifot! Így már csak egy csúcsot kell megmásznia a magyar ügyvédnek ahhoz, hogy bekerüljön a Seven Summits klubba. Az amerikai kontinens legmagasabb csúcsát a Denalit még nem teljesítette – ez lesz a következő.

Neszmélyi Emil évek óta küzd azért, hogy megmássza az összes kontinens legmagasabb csúcsát, vagyis megcsinálja a Seven Summits-ot. Január 4-én kelt útra Magyarországról, hogy meghódítsa a Déli sark legmagasabb vonulatának főcsúcsát, a Vinson Massif legmagasabb pontját. Január 16-án ért fel a kis nemzetközi csapattal, mellyel Chiléből útra kelt. A sikeres csúcstámadásról hétfőn számolt be Facebook-oldalán.

Sok-sok HU-val kezdi közösségi oldalának bejegyzését az ügyvéd, aztán így folytatja:

„Sikerült! 2019. január 16-án magyar idő szerinti 21 órakor az Antarktisz legmagasabb pontjára, a Vinson 4892m magas csúcsára ért föl a magyar zászló. A pokoli hideg számos végtagot csonkított meg a szezonban ezen a nemes hegyen, távol minden segítségtől. Haláleset nem történt. Én természetesen most is vigyáztam magamra, de a hideg az Everesten tapasztalattal volt azonos. Már csak egy csúcs van hátra a Messner-féle 7 hegycsúcsból. Hamarosan egy nagyon izgalmas beszámolóval jelentkezem az antarktiszi lét és mászás nehézségeiről, izgalmairól! Addig is HAJRÁ MAGYAROK, mindenhol!”

Forrás: Neszemélyi Emil Facebook oldala

Már csak az alaszkai 6193 méteres Denali van vissza, hogy teljes legyen a lista. Itt már járt, de a csúcstámadás akkor sikertelen volt. A csúcs az Alaszkai-hegységben található, a Denali Nemzeti Park területén. Még mielőtt bárki is megmászta volna, a helyiek Denali néven ismerték, majd 1896-ban egy aranyásó adta az ennek helyébe lépő McKinley nevet egy későbbi amerikai elnök tiszteletére. Barack Obama elnök hivatala idején 2015-ben nyerte vissza az eredeti és a helyiek által áhított Denali nevet ez a csodálatos és roppant veszélyes hegy.

A Hét Földrész Hegycsúcsai Expedíció Sorozat (Seven Summits Series) állomásai közül ez harmadik legmagasabb hegy az Everest és az Aconcagua után. “Jelentős különbség az Everest-hez képest, hogy nincsenek telepített táborhelyek, nincsen tábori kiszolgálás, hanem minden táborhelyet magunknak építünk ki és a teljes ellátmányunkat és felszerelésünket magunk szállítjuk a helyszínre. A hegyen hulladékot hagyni nem lehet, tehát mindent magunkkal fogunk hozni, amit felviszünk majd. Az érkezés az alaptáborba kizárólag hótalpas repülőgéppel lehetséges, majd onnan indul a kaland” – nyilatkozta korábban Neszmélyi a Emilclimbs blognak.

Kapcsolódó cikk:

Ügyvéd a világ legmagasabb csúcsain – Neszmélyi Emil éppen most mássza meg a 4 892 méteres Vinson Massifot