92 éves korában elhunyt Repülős Gizi, a legismertebb magyar tolvaj, akit az 50-es évek óta több mint 20 alkalommal ítélt szabadságvesztésre a bíróság, összesen 40 évnyi börtönbüntetést kapott, amiből 17 évet leült. Hatszor szabadult közkegyelemmel. Ha nem a tolvaj szakmát választja, talán – ahogy Szentgyörgyi Albert jósolta neki – zseniális művész is válhatott volna belőle.

A legismertebb magya tolvaj annak köszönheti ragadványnevét, hogy az ötvenes években a magyar belföldi légi repülőjáratokkal járt lopni. Reggel Budapesten felszállt egy gépre, néhány óra alatt Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Pécsen vagy Szombathelyen volt, lakásokba surrant be, főként ékszereket és pénzt vitt el, majd az esti járattal hazament a fővárosba. 

Repülős Gizi először 1948-banjelent meg a sajtóban. A Világ című lap 1948. február 25-i számában írt arról, hogy egy Bodnár Gizella nevű tolvajnőt őrizetbe vettek, aki “repülőgépekkel járt vidékre betöréses lopásokra.”

A Tolvajok Királynőjét az 1950-es évek óta több mint 20 alkalommal ítélte szabadságvesztésre a bíróság, összesen 40 évnyi börtönbüntetést kapott, amiből 17 évet leült. Állítása szerint: félt a repüléstől. – Forrás: retrolegends.hu

1950 és 1970 között kisebb-nagyobb megszakításokkal közel tizenöt évet börtönben töltött, a közbeeső időszakokban pedig külföldön tevékenykedett. 1971-ben újra írtak róla a hazai lapok, akkor már Repülős Giziként hivatkozik rá a Népszabadság, amely szerint,  ilyen cselekményért már 1943-ban is volt börtönben. Magyarország minden megyéjében megfordult, ahol számtalan házba besurrant. A külföldi hatóságok előtt sem maradt ismeretlen, lopott Londonban és Amszterdamban is. Az angol nyelvű hírportálok „Flying Gizi” és „Airplane Gizi” néven emlegették.

Bodnár Gizella 1926. október 18-án született, és a kassai tanító főiskola irodalom és történelem szakán szerzett diplomát. Repülős Gizi 2007-ben megjelent, A tolvajok királynője című önéletrajzi könyvében azt állítja, még gyermekkorában az agyhártyagyulladás visszamaradt szövődményeként lett kleptomániás. Kórházi kezelése alatt találkozott Szentgyörgyi Alberttel, aki – önéletrajza szerint – azt mondta neki, hogy vagy zseniális művész, vagy hírhedt bűnöző lesz belőle. Gyerekkként – ahogy életrajzában írja – mozdonyvezető apja rendszeresen verte a kisebb lopások miatt – osztálytársai tárgyit csente el.

Repülős Gizit, A Tolvajok Királynőjét 2017 augusztusában Tatabányán fogták el legutoljára. Hatszor szabadult közkegyelemmel. – Fotó: blikk.hu

A vasúti menetjegy ingyenessé válásával új távlatok nyíltak meg az idős hölgy előtt – leporolta álkulcsait, és újra elkezdte beutazni az országot, most már vonattal. Repülős Gizit 2017 augusztusában Tatabányán fogta el utoljára a rendőrség.

Élete utolsó heteit a budapesti Nyírő Gyula Kórházban töltötte. Családtagjaival, gyerekeivel jó ideje nem tartotta a kapcsolatot, magányosan hunyt el. „Addig menekültem Repülős Gizi elől, míg végül az maradtam. (…) Itt vagyok én is, az öreg tolvaj. És nincs másom, csak a hírhedtségem.” – írja 10 évvel ezelőtt megjelent könyvében.

Repülős Gizi fiatal korában Párizsban magyarnóta-énekesként hallatlan sikereket ért el. Ha nem a tolvaj szakmát választja, talán – ahogy Szentgyörgyi Albert jósolta – valóban zseniális művész válhatott volna belőle.