2019. március 4-el elindul az OBH által fejlesztett, önálló Bírósági Fizetési Portál (OBH BFP). Az új kényelmi szolgáltatás az eddiginél szélesebb tárgykörben és ügyfélbarát megoldásokkal biztosítja a bírósági eljárásokhoz kapcsolódó elektronikus fizetési lehetőségeket.

Március 4-től – a cégbírósági eljárás kivételével – az Igazságügyi Fizetési Portálon található eljárások díjainak elektronikus megfizetése az új Bírósági Fizetési Portálon keresztül lehetséges. Újdonság, hogy a felület az eddigi ügytípusokon kívül használható lesz többek között: bírósági letéti számlákra teljesítendő összegek befizetésére, perköltségek előlegezésére vagy bírság jellegű befizetésekre is.

Az ügyfél számára a befizetések ellenőrzését megkönnyíti, hogy a felhasználói fiókjában valamennyi kezdeményezett, befizetett és felhasznált fizetési tétel visszakereshető és a fizetési ígérvény letölthető. Szintén a felhasználói oldal támogatására szolgál a jogcímekhez kötődő eljárási illeték kalkulátor is, amely segítséget nyújt a fizetendő illeték összegének meghatározásában. Az új portál – a megszokott bankkártyás fizetési megoldás biztosítása mellett – egyszerűbbé teszi a MÁK-nál vezetett számlákra történő utalást, valamint nóvumnak számít, hogy az átutalásos fizetési mód választása esetében is fizetési ígérvényt állítanak ki az elszámolást követő munkanapon.

A cégbírósági eljárásokban fizetendő eljárási illetékek és közzétételi költségtérítés megfizetése továbbra is az Igazságügyi Fizetési Portálon keresztül teljesítendő. A polgári, gazdasági, közigazgatási és munkaügyi peres és nemperes ügyekben, a végrehajtási nemperes ügyekben, a magánvádas eljárásokban, valamint a büntető eljárással kapcsolatos eljárási illetékek megfizetése továbbra is utólag, az érkeztetési igazolásban kapott fizetési link segítségével történik.

A pár hét múlva induló Bírósági Fizetési Portál (OBH BFP) a https://fizetes.birosag.hu címen lesz elérhető. Az átállással kapcsolatosan bővebb információk ITT találhatók, ahonnan az új felület működéséről készült oktató videó is letölthető.