A négygyermekes családanyák életük végéig mentesülnek a személyijövedelem-adófizetési kötelezettség alól, a nagycsaládosok pedig 2,5 milliós támogatást kapnak autóvásárláshoz. – Többek között ezeket a családpolitikai újításokat is tartalmazza a Kormány hét pontos családvédelmi akcióterve, melyet Orbán Viktor miniszterelnök február 10-én megtartott évértékelő beszédében jelentett be.

A miniszterelnök vasárnap délután a Várkert Bazárban tartotta meg 21. évértékelő beszédét, amelyben az elmúlt időszak konzekvenciát levonva, a jövő kihívásait és próbatételeit szem előtt tartva bejelentette a Kormány népességfogyás megakadályozása érdekében meghozott családpolitikai intézkedését, a hétpontos családvédelmi akciótervet, amely az alábbiakat tartalmazza:

1. Bevezetik a gyermekvállalási támogatást fiatal házasok részére. Minden 40 év alatti, gyermeket vállaló nő kedvezményes hitelben részesül, a hiteltörlesztés pedig minden vállalt gyermek után kedvezőbb konstrukciót eredményez, mely szerint a törlesztés az első gyermek születésekor három évre, a második gyermek születésekor újból három évre felfüggesztésre kerül és a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni. Amennyiben harmadik gyermek is születik, akkor a kölcsön fennmaradó része teljes mértékben elengedésre kerül.

2. Kibővítik a már meglévő CSOK kedvezményes hitelét, a továbbiakban már a két- és többgyermekes családok a kamattámogatott kölcsönt használt lakás vásárlására is fordíthatják.

3. A Kormány átvállal a második gyermek születésekor 1 millió forintot, a harmadik gyermek születésekor 4 millió forintot a szülők jelzálog hiteléből. További gyermekek születése esetén gyermekenként 1-1 millió forint kerül átvállalásra.

4. Azok a családanyák, akik 4 gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyijövedelem-adófizetési kötelezettség alól.

5. Elindul az autóvásárlási program nagycsaládosok részére, amely a legalább hét személyes új személygépjármű vásárlása esetén 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást jelent.

6. Kiszélesítik a bölcsődei ellátást, a teljes bölcsődei ellátás érdekében 3 év alatt 21 ezer új férőhelyet létesítenek. A Kormány ígérete szerint 2022-ig minden szülő bölcsődében helyezheti el kisgyermekét.

7. Bevezetik a nagyszülői gyed-et.

A családpolitikai újításon felül további pozitív intézkedés született a középiskolások nyelvtanulásának elősegítése céljából, miszerint a Kormány támogatja a középiskolások nyelvtanulási szándékait, mellyel minden gimnáziumi és szakiskolai tanuló számára két alkalommal, a 9. és 11. osztály befejezését követően kéthetes külföldi nyelvtanulás lehetőségét biztosítja. 2020-tól bevezetésre kerül, hogy azon középiskolások, akik az érettségit követően a felsőoktatásban részt kívánnak venni, kizárólag nyelvtudást igazoló dokumentum, azaz nyelvvizsga-bizonyítvány birtokában nyerhetnek felvételt a hazai felsőoktatási intézményekbe.

A miniszterelnök beszédét követően elvégzett közvélemény-kutatások eredményei arról tanúskodnak, hogy bár megosztó vélemények születtek a Kormány törekvéseivel kapcsolatban, a magyarok túlnyomó többsége mégis pozitívan vélekedik a Kormány gyermekvállalást, családalapítást támogató intézkedéseiről. A statisztikák szerint a hétpontos családvédelmi akcióterv bevezetése mellett már most kétharmados többség áll, annak megszavazása azonban az Országgyűlés feladata lesz.