A Budapest Környéki Törvényszéken lezajlott az első egyezséggel záruló büntetőügy. A bíróság 2019. február 15-i előkészítő ülésén jóváhagyta az ügyészség és J. T. vádlott által a vádemelés előtt megkötött egyezségét, mivel az megfelelt az új büntetőeljárási törvényben foglalt feltételeknek és a jóváhagyás bíróság általi megtagadásának nem volt helye.

Az új Büntetőeljárási törvény gyakorlataA legjelentősebb változásokról a bíró és az ügyvéd szemszögéből –  Kérdezzen szakértő előadóinktól! – Jogi fórum konferencia, 2019. március 22. – Részletek, regisztráció ITT

_________________________________________________________________________________

A jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt indult ügyben a bíróság az egyezség jóváhagyását követően a Pest Megyei Főügyészség vádjával azonos tényállással és minősítéssel 5 év börtönbüntetésre ítélte a vádlottat, valamint 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A bíróság a bűncselekmény elkövetéséből származó, összesen 187 500 forintra vagyonelkobzást is elrendelt a 38 éves férfivel szemben. A vádlottak bűnösségét a bűnösség beismerésére, az egyezség jóváhagyására és az ügyiratokra alapította. A bíróság az ítéletében sem a vád szerinti tényállástól, sem a bűncselekményi minősítéstől, sem pedig az ügyész által indítványozott büntetéstől nem térhetett el.

A tényállás szerint a vádlott 2016-ban egy törökbálinti férfitól, 2017 októberében történő elfogásáig kábítószert vásárolt, kezdetben csak kannabiszt, de alkalmanként előfordult, hogy amfetamint is. Mivel a vádlott több kábítószert kapott annál, mint amiért fizetett, abban állapodtak meg a felek, hogy a vádlott ledolgozza nála segédmunkásként, vagy később törleszti a ki nem fizetett tételek utáni árat. A kisebb mennyiségeket 2000 Ft/g áron vásárolta és maga fogyasztotta el, a nagyobb mennyiségeket Érden egy áruház parkolójában 2500 Ft/g felárral továbbértékesítette. J. T. vádlott az elfogásáig összesen legalább 1000 g kannabiszt vásárolt a törökbálinti férfitól, továbbá az eladásból összesen legalább 187.500 forint jövedelme származott.

Az új büntetőeljárási törvény által bevezetett egyezség előnye, hogy a bűncselekményt beismerő vádlott egyszerűbb eljárás keretében enyhébb büntetést kaphat, a nyomozó hatóság, az ügyészség és a bíróság pedig az eljárás lerövidülésével időt és költségeket takarít meg. Ezen eljárás a társadalom szempontjából pedig azt eredményezi, hogy a bűncselekmény elkövetőjét rövid időn belül biztosan felelősségre vonják.

A bíróság ítéletét az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette, így az a kihirdetésekor jogerős.