Ritka, hogy egy tudományos konferencia két napon keresztül teltház előtt zajlik – most azonban ez történt: Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek és egyben Magyarország utolsó hercegprímása perének hetvenedik évfordulója alkalmából február 13–án és 14-én nemzetközi tudományos tanácskozást rendeztek a Parlamentben. Az eseményen olyan nemzetközileg elismert hazai és külföldi kutatók vettek részt, akiknek fő kutatási területe a kommunista egyházüldözés, valamint az akkori szovjet rendszer visszásságai.

A konferencia fókuszában a Mindszenty-per állt, a háttérösszefüggések rekonstruálásához a tanácskozás az 1949-es koncepciós per előzményeit, a vizsgálat lefolyását, valamint a megtorlást hivatott bemutatni. A külföldi kutatók előadásaikkal a határon túli egyházüldözésekről, valamint a Közép-Kelet Európa szerte zajlott főpapi sorsokról is számot adtak, mely még világosabb képet adott a szovjet éra övezte bánásmódról. Az eseményen bemutatták továbbá a II. világháborút követő időszakot jellemző határon túli magyarországi egyházi vezetők üldöztetését is.

A konferencia tökéletesen illusztrálta a kommunista rendszer egyházellenességét, a bíboros személyes életútja összefonódott történelmünk számos sorsfordulójával, mellyel az elhangzottak vallási hovatartozás figyelmen kívül hagyásával is egyöntetű hatást gyakoroltak a hallgatóságra így 70 év távlatából is.

A konferencia első napján a Szenttéavatási Kongregáció tette közzé Mindszenty József életszentségét elismerő dekrétumát, mely kulcsmomentumként szolgál a bíboros boldoggá avatásához vezető úton. A Magyarországi Mindszenty Alapítvány elnöke, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg jelentette be az évek óta közbeszéd tárgyát képező boldoggá avatásról szóló hírt.

Mindszenty Józsefet, a kommunisták és nyilasok által üldözött esztergomi érseket 1949. február 8-án a Budapesti Népbíróság első fokon köztársaságellenes szervezkedés, hűtlenség és valutaüzérkedés vádjával életfogytig tartó fegyházra ítélte. A koncepciós eljárás áldozata az utolsó szó jogán békéért fohászkodott: “Uram, adj békét ezekben a napokban! Nem a közeli vagy távol-jövőbe, hanem érdekes, ez az ősi imádság azt mondja: ezekben a napokban. S ezt a békét én kértem az én Egyházamnak, amelynek szeretetét elhoztam ide is. Ezt a békét kértem a magyar államnak, amely iránt való engedelmességemet megmutattam; s ezt a békét kérem a magam lelkének is.”

A kommunista diktatúra “kézivezérléssel” működtetett eljárásban a bíborost sikeresen félre állította: közel 40 napig vallatták, alvásmegvonással és mindennapos fizikai bántalmazással sújtották, lelki terror és pszichotróp gyógyszerek alkalmazásával próbálták megtörni. A pártállami vezetők törekvései ellenére végül mégis győzedelmeskedett, püspöki jelmondata szerint “devictus vincit”, azaz “legyőzetve győz“.

A Mindszenty-per – Egy híres ügy a magyar jogtörténetből – Sereg András jogtörténeti írása ITT elolvasható.

A konferencia megszervezése az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, valamint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága jóvoltából valósulhatott meg.