Börtönbüntetésüket töltő anyák és nagymamák a mese erejével kerülhetnek közelebb gyermekeikhez és unokáikhoz annak az Európában egyedülálló meseterápiás programnak köszönhetően, amely már kilenc éve zajlik sikerrel az egri börtönben. Anyák napja alkalmából most első ízben kaptak lehetőséget rá a fogva tartott nők, hogy a rácsok mögül interneten keresztül juttassák el meséjüket és személyes üzeneteiket szeretteiknek.

Az anyai szeretetről és gondoskodásról szóló Kecskegidák és a farkas című állatmesét a rácsok mögött választották ki, gyakorolták be, és ott is mondták fel azok a női elítéltek, akik részt vesznek az egri börtön különleges meseprogramjában. A hivatásos meseterapeuta által hetente megtartott foglalkozások sokat segítenek abban, hogy a szétszakított családokat közelebb hozza egymáshoz, de a meseprogram hatására javult a fogvatartottak hangulata, könnyebben oldják meg konfliktusaikat, illetve olvasási és beszédkészségük mellett önkifejezésük is sokat fejlődött az eltel idő alatt.

A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben 2010 óta mesélnek az asszonyok, ekkor a világon először került be a meseterápia a börtönfalak mögé. A kezdeményezés célja az volt, hogy segítsen az elítélteknek életteli, érzelem gazdag kapcsolatot kialakítani a rég nem látott gyermekeikkel, unokáikkal. Az Esti mese néven indult kezdeményezésre 2017-től már az Európa Tanács is mintaként tekint, hiszen ajánlásként mind a 47 tagországának elküldte a programot.

Magyarországon jelenleg közel 16 500 fogvatartott tölti büntetését a különböző büntetés-végrehajtási intézetekben, köztük körülbelül 1200 a nő. Az egri börtönben 2010 óta működő egyedülálló programban már több mint 150-en vettek részt, akik közül csupán ketten kerültek vissza a börtönbe.

Az egri börtönben fogva tartott nők gyermekeiknek szóló meséje és személyes üzenete itt megtekinthető:

Fotók és video forrása: BvOP