3298-an jelentkeztek idén az ősszel induló jogász képzésekre, 11 százalékkal többen, mint 2018-ban. Az osztatlan képzésekre jelentkezők 12 ezres létszámán belül 27 %-os részaránnyal a jogász szakra jelentkezők viszik el a pálmát, megelőzve az osztatlan tanári (21 %) és általános orvosi (19 %) képzésre pályázókat is. Három jogász szakra jelentkező közül ketten idén is fővárosi egyetemet jelöltek meg első képzési helyként.

Kerekítve összesen 112 ezren adtak be érvényes jelentkezést az ősszel induló felsőoktatási képzésekre. Közülük pontosan 12 ezren jelentkeztek osztatlan képzésre, amelyen a jogászképzés is folyik. Jogász szakra összesen 3298-an jelentkeztek, 329 fővel többen a tavalyinál. A jogi pályát megcélzók számának csupán a növekedése is nagyobb idén, mint ahányan bármelyik vidéki egyetem jogászképzésére (első helyen) jelentkeztek. A jelentkezők kétharmada budapesti egyetemen szeretne jogot hallgatni. A fővárosi jogászképzés túlsúlyát az IM 2016 óta két, csak a vidéki campusokon adható ösztöndíjjal igyekszik korrigálni: a Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíjat (tanulmányi félévenként havi 60 ezer forintot) nem budapesti egyetemeken nappali képzésben részt vevő jogászhallgatóknak ítélhetik oda, míg a Tanulmányi Jogászösztöndíjjal ugyancsak vidéki képzőhelyek támogathatják az önköltséges képzésben részt vevő nappali tagozatos hallgatóikat.

A két legnagyobb jogi kar versenyében az idén helycsere történt: míg tavaly a PPKE (Pázmány Péter Katolikus Egyetem), idén az ELTE jogász szakára jelentkeztek a legtöbben az első helyen. Mint diagramunkon is látható, a két legnagyobb létszámú, fővárosi jogi karra többen adták be jelentkezésüket első helyen, mint a többi egyetem jogászképzéseire együttvéve.  

Az első helyen megjelölt egyetemekre bérkezett jelentkezések eloszlása a jogászképzésben

Az adott intézményt első helyen megjelölők száma legnagyobb mértékben, 30 %-kal a Debreceni Egyetem jogászképzésére pályázók esetében nőtt a tavalyihoz képest, az e tekintetben második ELTÉ-n a jelentkezők száma 20 %-kal nőtt. Csökkenés a jelentkezők számában csupán a Széchenyi Egyetemen (Győr) mutatkozik, alig egy százalékos mértékben, ugyancsak az első helyre történő jelentkezések számát tekintve.

Az összes, azaz egy adott intézményt sorrendtől függetlenül képzési helyként megjelölő  jelentkezések számában  – 2916 jelentkezéssel – megőrizte vezető helyét a Pázmány. „Tartalék”, azaz 2., 3., stb. képzési helyként a legtöbben, 2012-en ugyancsak a katolikus egyetemet jelölték meg az egyetem jogász szakára jelentkezők.