Az Európai Unió (EU) trösztellenes szabályainak megszegése miatt 200,5 millió euróra (mintegy 61 milliárd forint) büntette a belgiumi székhelyű AB InBev söripari konszernre, mivel az az EU szerint visszaélve pozíciójával befolyásolta és korlátozta a határokon átnyúló sörértékesítést – közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos tájékoztatása szerint a leuveni központú sörgyártó az egyik legkedveltebb, Jupiler márkáját a megnövekedett verseny miatt a belgiuminál alacsonyabb áron értékesítette a szomszédos hollandiai szupermarketek és nagykereskedők számára.

Az AB InBev szándékos stratégiát folytatott annak korlátozása érdekében, hogy a Hollandiában alacsonyabb áron értékesített sört később behozzák Belgiumba. Célja az volt, hogy magasabb árakat tartson fenn Belgiumban a kevésbé drága termékek Hollandiából történő behozatalának korlátozásával – mondta.

Az uniós bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a sörgyártó 2009 februárjától 2016 októberéig kifejtett tevékenységével, visszaélve erőfölényével megszegte az unió trösztellenes szabályait, megfosztva ezzel a fogyasztókat az európai egységes piac egyik legfontosabb előnyétől, nevezetesen a nagyobb választék és jobb vásárlási feltételek lehetőségétől – közölte az uniós biztos.

A belga-brazil Anheuser-Busch InBev (AB InBev), a világ legnagyobb söripari konszernje. A sörgyártó 2016-ban egyesült legjelentősebb versenytársával, a második helyen álló SABMiller (SABM) céggel. AB InBev, a Heineken és a Carlsberg világméretekben lefedik a piacot, és a világ sörtermelésének több mint felét adják.