“Élen jár az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az autista fiatalok foglalkoztatásában” – fogalmazott az Aura autistákat támogató egyesület elnöke azon a workshopon, amelyet a jelenlegi és a jövőbeli munkáltatók számára tartottak a Magyar Igazságügyi Akadémián.

Handó Tünde, az OBH Elnöke a kezdetektől támogatja az autista fiatalok foglalkoztatását. Vadasné Tóth Mária hangsúlyozta: 2013-ban keresték meg az OBH-t azzal, hogy vegyen részt a foglalkoztatási rehabilitációs programban és a hivatal azonnal mellé állt a kezdeményezésnek. “Ritka az ilyen munkáltatói hozzáállás” – fogalmazott, az autisták többsége ugyanis képességei ellenére nem tud dolgozni

Az elhelyezkedési nehézségeket a workshopon előadó foglalkozás rehabilitációs tanácsadó is megerősítette. Farkas Edit egy korábbi kutatás eredményeit ismertette, amelyben 267 családot kérdeztek meg arról, hogy van-e munkája az autista családtagjainak. A családok 88 százalékának esetében az autista fiatal nem kapott lehetőséget a munkaerőpiacon. 

Az OBH jelenleg két asperger szindrómás fiatalnak ad munkát, mindketten tisztviselőként dolgoznak az OBH Országos Nyilvántartási és Ügyfélkapcsolati osztályán, napi 8 órában. 2014 óta vesznek részt a civil szervezetek beszámolóinak ellenőrzésében, iktatnak, digitalizálják és feltöltik az iratokat az adatbázisba. A Fővárosi Törvényszék az irattárában ad munkát évek óta egy autista fiatalnak.

Az Aura Egyesület Rehabilitációs Programja kivételnek számít, 2013 óta ugyanis a tagok 98 százalékának sikerült munkalehetőséget találniuk. A mostani workshopon potenciális foglalkoztatók is részt vettek, akik többek között az OBH jó gyakorlatába is bepillantást nyerhettek, így remélhetően újabb munkaadókkal bővülhet majd a program a jövőben.