Első alkalommal csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvényhez az Országos Bírósági Hivatal. Az UTAZÁS és DIGITALIZÁCIÓ témához kapcsolódó, ismeretterjesztő program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A programok két helyszínen zajlanak: az Igazságügyi Palotában (Budapest, Kossuth tér 12.) együttműködve a Néprajzi Múzeummal, illetve az Országos Bírósági Hivatal és a Pesti Központi Kerületi Bíróság (Budapest, Szalay utca 16.) épületében, amely egykor a Budapesti Központi Királyi Járásbíróságnak adott otthon.

A látogatóknak számos meglepetésben lesz részük – vezetett séta keretében ismerhetik meg a Budapesti Igazságügyi Palotát, és a Budapesti Központi Királyi Járásbíróság épületét. Megcsodálhatják a Szalay utcai aula Feszty Árpád alkotásai alapján készült falfreskóit, amelyeken megelevenedik a magyar büntetőtörvénykezés múltja, de betekintést kaphatnak a boszorkányperek bizonyítási módozataiba, 300 éves, eredeti periratokat is megtekinthetnek, és láthatnak kalodát, derest, hóhért is.

A magyar informatikaipar hőskorát is megidézik a látogatóknak: a 60-70-80-as évek magyar fejlesztésű és gyártású informatikai eszközeit az érdeklődők ki is próbálhatják. 

A múlt megismerése mellett, a jövő bíróságára is elkalauzolják a résztvevőket, akik megismerhetik a 21. század legújabb vívmányait, a jövő Digitális bíróságának világát: kipróbálhatják mit is jelent az E-PER, az E-AKTA, hogyan működik a VIA-VIDEO (távmeghallgató),vagy a beszédfelismerő és -leíró rendszer.

A programokra regisztrálni a következő e-mail címen lehet: muzejregisztracio@obh.birosag.hu

A részletes programokról ITT lehet tájékozódni.