Idén 5. alkalommal látogathattak el a Sziget résztvevői a ’SzigetBíróság’ sátorhoz augusztus 7 – és 13 között. A napokon át tartó hőség ellenére több százan voltak kíváncsiak a ’SzigetBíróság’ által kínált programsorozatra.

A Civil Sziget elnevezésű programhelyszínen olyan szervezetek, közcélú intézmények lehettek jelen, akik a 16-35 éves korosztály nevelésére, integrációjának segítésére, társadalmi problémáik megelőzésére kínáltak program lehetőséget.

Az Országos Bírósági Hivatal a Nyitott Bíróság programjának köszönhetően már évek óta elkötelezett híve a fiatal generáció széleskörű tájékoztatásának, többek között a közérthető kommunikáció fejlesztésével. A ’SzigetBíróság’ is ennek jegyében, a fesztivál sajátos körülményeihez és igényeihez igazodó sokszínű programkínálattal várta az érdeklődőket. 
A Sziget Bíróság munkájában a fesztivál 7 napján összesen 22 bírósági dolgozó vett részt, az ország minden pontjáról, minden bírósági szintről képviseltetve magukat az eseményen.

A bírósági dolgozókból álló felkészült csapatnak köszönhetően a fiatalok számukra is érhető nyelven kaphattak információt arról, hogyan is zajlik egy bírósági tárgyalás. Játékos formában ismerkedhettek meg bírósági fogalmakkal, vagy éppen megtudhatták, hogy milyen nehéz is egy tanú dolga. Sokan érdeklődtek a kiber jogesetek iránt, de a játék során hamar kiderült, hogy nem is olyan könnyű megmondani, melyik minősül bűncselekménynek.

A bírósági szervezet eredményeire nem csak a fesztivál magyar vendégei voltak kíváncsiak. Az OBH standját rengeteg külföldi látogató is felkereste. A játékos kedvűek angol nyelvű játékokban is részt vehettek.

A látogatók visszajelzése alapján sikerült a mindennapi életben hasznos információkkal szolgálni, és megvalósult az a törekvés is, hogy még nagyobb bizalommal forduljanak a magyar bíróságokhoz.