Az arányos bírói munkateher kialakítása és fenntartása az egész bírósági szervezet közös feladata és érdeke. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2012 óta kiemelten fontos célnak tekinti ennek megvalósítását, így valamennyi jó gyakorlat összegyűjtése mellett saját fejlesztésekkel is segítséget nyújt a bírósági vezetők számára.

Az OBH Statisztikai Elemző Osztálya az elmúlt időszakban több módszertant is kidolgozott a bírói munkateher mérésére. Újításként jelent meg például az informatikai rendszerek segítségével megjeleníthető aktuális állapot – ún. „real time” – felmérése, amely jelentős segítséget nyújt a gyors és hatékony vezetői döntések meghozatalához. Az új megközelítés a lajstromprogramban szereplő adatokat bírónként összegzi: a rendelkezésre álló adatok alapján számba veszi az adott bíróra kiosztott és folyamatban levő valamennyi ügyet. Így a munkateher vizsgálatánál hangsúlyosabban figyelembe veszi – az ügyérkezési adatok számbavétele mellett – az egy bíróra eső ügyek aktuális számát is. 

2010-ben még jelentős különbség mutatkozott az egyes bíróságok között az egyéni bírói munkateher vonatkozásában. Ezen eltérés 2018-ra sikeresen kiegyenlítődött.

A bírói munkateher szemléltetése trendline grafikonon:

Forrás: OBH

További siker, hogy az ügyteher kiegyensúlyozásával egyidejűleg az ország legnagyobb bírósága, a Fővárosi Törvényszék vonatkozásában járásbírósági szinten is jelentősen csökkent a folyamatban lévő ügyek száma.

 

Forrás: OBH

Az OBH a VEIR (vezetői információs rendszer) rendszer állandó fejlesztése során célként tűzte ki, hogy az ügyforgalmi adatok mellett a munkateher is jól áttekinthető formában kerüljön megjelenítésre. Az elérni kívánt eredmény az egyéni bírói statisztika automatikus előállítása.

Az új fejlesztések folyamatos tesztelés alatt állnak, a módszertanról készülő összefoglaló hamarosan elérhető lesz minden kollégánk számára.