A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség korlátozott terjesztésű minősített adattal visszaélés vétsége miatt vádat emelt egy 41 éves lajosmizsei férfi ellen, aki egy lajosmizsei nyomda alkalmazottjaként a 2019-es magyar nyelv és irodalom, valamint a matematika írásbeli érettségi feladatsorok egy részét, illetve a történelem érettségi teljes feladatsorát „kilopta” a munkahelyéről, majd ismerőseinek kiszivárogtatta.

A 41 éves vádlott egy lajosmizsei nyomdában dolgozott, ahol a 2019-es középszintű írásbeli érettségi vizsga feladatsorait nyomtatták ki. Ezek a feladatlapok a vizsgák megkezdéséig „korlátozott terjesztésűnek” minősülnek, vagyis a feladatokat az érettségi vizsgák előtt tilos nyilvánosságra hozni, jogosulatlanul megszerezni, módosítani vagy illetéktelen személy részére hozzáférhetővé tenni.

A vádlott közreműködött a feladatsorok nyomtatásában, ami előtt egy titoktartási nyilatkozatot is tett. Ebben tudomásul vette, hogy a minősítés ideje alatt titoktartási kötelezettség terheli. A vádlott azt is tudta, hogy bűncselekményt követ el, ha a korlátozott terjesztésű feladatsorokat jogosulatlanul megszerzi, vagy jogosulatlan személy részére hozzáférhetővé teszi.

A magyar érettségi feladatlapjait 2019. április 25-én, a matematika feladatokat a következő napon, míg a történelem feladatlapokat 2019. május 2-án nyomtatták ki a lajosmizsei nyomdában, amiben a vádlott is részt vett. A nyomtatás után – a munkaköre adta lehetőségekkel visszaélve – a vádlott a magyar, valamint a matematika érettségi feladatsorok egy-egy részét, továbbá a teljes történelem feladatsor egy példányát a ruhájába rejtve „kicsempészte” a nyomda területéről.

A vádlott célja az volt, hogy a feladatsorokat még a vizsgák megkezdése előtt az érettségiző ismerősei részére eljuttassa, hogy így „segítse” az eredményes érettségit. A jogtalanul megszerzett feladatsorokat apja élettársának adta át, hogy azokat továbbítsa a rokonságba tartozó, érettségiző fiataloknak.

Az így kiszivárogtatott feladatlapokat személyes átadás, illetve internetes továbbítás útján több személy – érettségiző diákok, illetve azok rokonai, ismerősei – megismerték. Ők azonban nem tudták, hogy a megszerzett feladatsorok a megismerés időpontjában minősített adatot képeznek.

A szabadlábon védekező, büntetlen előéletű vádlottat a főügyészség korlátozott terjesztésű minősített adattal visszaélés vétségével vádolja, amely bűncselekményt a törvény 1 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget. Az ügyész felfüggesztett fogház kiszabását indítványozta a vádlottal szemben azzal, hogy a nyomdai gépmesteri foglalkozástól is tiltsák el határozott időre. A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.