Kilencedik alkalommal térképezi fel a magyar közszféra korrupciós kockázatait az Állami Számvevőszék. A következő napokban az ÁSZ több mint 10 ezer költségvetési szervnek küld felkérő levelet, ugyanakkor az online kérdőív kitöltésére 2019. szeptember 30-ig minden költségvetési szervnek lehetősége van. Az integritás kérdőív kitöltése 2019-ben tovább egyszerűsödött, és a kitöltésre szolgáló online felület is számos felhasználóbarát funkcióval gazdagodott. Az idei évtől – a 2019. augusztus 30-án aláírt szakmai-tudományos együttműködés jegyében – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is részt vesz az Integritás felmérés lebonyolításában és az eredmények értékelésében.

Az integritás alapú átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás támogatása kiemelt feladatként jelenik meg az Állami Számvevőszék Stratégiájában. Ennek keretében az ÁSZ 2019-ben is folytatja a közszféra intézményeit érintő Integritás felmérését. Az Integritás felmérés azokat a tényezőket tárja fel, amelyek károsan befolyásolhatják a közintézmények korrupciós kockázatokkal szembeni védekezőképességét. A költségvetési szervekre kiterjedő önkéntes felmérés a résztvevő intézmények számára megteremti a lehetőséget, hogy erősítsék, saját szervezetük integritását, az integritás szemléleten alapuló közigazgatási kultúra elterjedését.

A 2019. évi felmérés újdonságai

A felmérésben rendszeresen résztvevő intézmények észrevételei, visszajelzései alapján idén is számos ponton megújult a kérdőív. Az oldalon való szabad navigálási lehetőségek bővítésének köszönhetően a kérdőív kitöltése még egyszerűbbé és gyorsabbá vált. Míg a felülvizsgálat eredményeképp egyes kérdéscsoportok a korábbinál kisebb – vagy épp nagyobb – hangsúlyt kapnak, új elemek is megjelennek a kérdőívben. Megmaradt ugyanakkor az egyes intézmények, illetve az intézménycsoportos eredmények összehasonlíthatóságát biztosító (ön)értékelési lehetőség. Az egyoldalas gyorsjelentés idén új integritási területeket is górcső alá vesz, egyértelmű visszajelzést adva a válaszadók számára arról, mely területeken szükséges további fejlődést elérniük.

Németh Erzsébet, a kutatás vezetője hangsúlyozta: „A korrupció-megelőzés jegyében 2011-ben útjára indított és egyre több közintézményt érintő Integritás felmérés eredményei bebizonyították, hogy az Állami Számvevőszék kezdeményezése sikeres, hatékonyan képes hozzájárulni az integritás alapú szervezeti kultúra elterjesztéséhez és megerősítéséhez a magyar közigazgatásban.”

Az adatfelvétel időszaka

Az Állami Számvevőszék a következő napokban több mint 10 ezer költségvetési szervnek küld felkérő levelet. Az online kérdőív kitöltésére 2019. szeptember 30-ig minden költségvetési szervnek lehetősége van. A kérdőív ITT megtalálható.

Az adatfelvétellel kapcsolatos információk az Integritás Portálon is megjelennek, illetve az adatfelvétel ideje alatt az Állami Számvevőszék munkatársai készséggel állnak az intézmények rendelkezésére a 06-1-484-9333-as normál tarifával hívható telefonszámon.

A felmérésben való részvétel minden költségvetési szerv számára nyitva áll! A közszféra integritási helyzetéről 2018-ban készült elemzés ITT olvasható el.

Előzmény

Domokos László, az ÁSZ elnöke és Koltay András, az NKE rektora 2019. augusztus 30-án arról írtak alá megállapodást, hogy az ÁSZ a magyar közszféra korrupciós kockázatait feltérképező és értékelő, 2011 óta évente elvégzett Integritás felmérését 2019-ben az NKE szakmai közreműködésével végzi el.